Rundveehouderij

Achtergrond

Waarde Duits melkquotum licht gestegen

De Duitse melkquotumbeurs van vrijdag 1 juli liet een waardestijging van productierechten zien, zij het beperkt. Zowel in het westelijke als het oostelijke handelsgebied (de Bondsrepubliek hanteert voor quotumtransacties de verdeling van voor de Wende; red.) kwam er een cent bij. In het Westen bracht het quotum per kg 9 cent op en in het Oosten 3 cent.
Ten opzichte van de voorgaande beurs in april is veel minder quotum verhandeld: 162,6 miljoen kg, ofwel 47 % minder. In het Westen is 112,3 miljoen kg verhandeld en in het Oosten 50,4 miljoen. Er was over de hele linie ditmaal wel beduidend meer vraag dan aanbod. Dat speelde vooral in het Westen, waar van de 2.758 gegadigden voor aankoop maar 2.116 tot een transactie kwamen. Het weerspiegelt de wijziging in de kijk op de zuivelmarkt. Aan de transactiegrootte te zien is er vooral in Oostelijk-Duitsland leven in de brouwerij. Ging in het Westen gemiddeld 50.000 kg van de hand per aankoop, in het Oosten was dat acht maal zoveel. Hier was het aanbod overigens afkomstig van maar 72 verkopende bedrijven, tegen 119 kopers.
De al enkele jaren heersende trend van verplaatsing van productie naar vooral de noordelijker regionen is voortgezet, weliswaar in kleinere volumes. Op 1 april was regio Nedersaksen/Sleeswijk-Holstein weer de grote quotumkoper. Beieren raakte andermaal flinke hoeveelheden quotum kwijt. Van de Oostelijke Duitse deelstaten nam Mecklenburg-Vorpommern nu 13,7 miljoen kg op, vooral uit Saksen en Thüringen.

Prognose: Prijsverhoging.

Of registreer je om te kunnen reageren.