Rundveehouderij

Achtergrond 430 x bekeken

Populatie grauwe kiekendieven groeit door boerenvlijt

Nieuw Scheemda – De grauwe kiekendief vliegt mede dankzij de boeren van Oost-Groningen over ongeveer een week uit.

Nieuw Scheemda – De grauwe kiekendief vliegt mede dankzij de boeren van Oost-Groningen over ongeveer een week uit. Oost-Groningen telt met circa veertig broedparen als de belangrijkste regio voor de vogel, legt Ben Koks van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief uit. De uitgestorven gewaande blauwe kiekendief en grauwe gors zijn ook al gesignaleerd in Oost-Groningen.

”Het is het bewijs dat agrarisch natuurbeheer in Oost-Groningen werkt”, aldus Koks. De boeren maken akkerranden van tenminste 9 meter, passen hun maaimethode aan en maken foerageergebieden met graan, kruiden en grassen.

De kiekendieven broeden in het graan en voeden zich in de akkerranden. De dieren krijgen meestal twee of drie jongen, die door de stichting worden geringd, gemeten en gewogen. Het gaas rond de broedplaats dient om vossen en marterachtigen op afstand te houden.

Foto Koos van der Spek

Lonquimay – Zuid-Chili kampt met de gevolgen van één van de hevigste sneeuwstormen die het gebied de afgelopen dertig jaar meemaakte. De overheid heeft in acht plattelandsgemeenten de noodtoestand afgekondigd. Meer dan 16.000 mensen zijn afgesloten van de buitenwereld. Op bepaalde plekken is 2,3 meter sneeuw gevallen. Wat de precieze schade is, is nog onduidelijk. Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van het gebied in Zuid-Amerika. Inwoners zitten zonder stroom en klagen over voedseltekort. Hulpverleners zijn hard aan het werk.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.