Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Kom op met die verordeningen

Verplicht fosforarm voer en verplicht aan de BEX tackelen het fosfaatprobleem snel.

De rundveehouderij moet 10 miljoen kilo fosfaat minder uitstoten, anders wordt gesneden in het aantal staarten. Om dat te voorkomen is het voerspoor bedacht: fosforarm voer op de extensieve bedrijven, intensieve bedrijven sturen via de BEX. Dat werkt niet optimaal. Met fosforarm krachtvoer is wel wat te bereiken, maar niet genoeg. Via krachtvoer krijgen de koeien 17 miljoen kilo fosfaat binnen, via de rest van het rantsoen 76 miljoen kilo. Begin dus eerst met die grote bups en neem tegelijkertijd het laaghangend fruit bij het krachtvoer mee.
Op vrijwilllige basis komt er weinig terecht van die fosfaatreductie vanuit de melkveehouderij. Ja, mengvoerbedrijven hebben fosfaatarm voer. Maar bijna geen boer die het voert omdat het een tikkie duurder is. Stel dus maar snel een productschapsverordening in waarin maximale fosforgehalten in de rantsoenen worden vastgelegd. De extra kosten: niet meer dan enkele euro’s per koe per jaar.
En dan die grote bups: het grasland. Stop met het wijzen naar de intensieve melkveebedrijven die veel snijmais en bijproducten aankopen. Niet zij zijn de veroorzakers van het fosfaatprobleem, maar de grondgebonden melkveebedrijven. Het gras is namelijk goed voor de helft van het fosfaat in de rundveehouderij. En de noordelijke bedrijven voeren nagenoeg het hele rantsoen gras. De koeien zien er zelden mais.
Het goede nieuws is dat een goede graslandboer automatisch een goede fosfaatmanager is. Niet te vroeg maaien, zware snedes zijn gewenst. Als elke boer de snedes twee, drie dagen later maait dan nu, is de hele fosfaatdoelstelling al gerealiseerd. Dan is het wel de kunst om het VEM-gehalte hoog te houden. Daar komt die goede graslandmanager dus weer om de hoek kijken.
Enige voorwaarde is wel dat alle boeren dan aan BEX moeten deelnemen. Anders wordt de verbetering niet zichtbaar in de cijfers. Dus naast verplicht fosforarm krachtvoer ook graag snel een BEX-verplichting.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JAAP AAP

  Robert Bodde is dus vanaf nu de spreekbuis van de (Zuiidelijke?) intensieve (melk)veehouderij. Dat erbij vermelden was beter geweest dan zich uit te geven als redacteur van een "onafhankelijk" weekblad.
  Er is toch geen veehouder die kunstmestfosfaat aanvoert. Alle aanvoer van fosfaat komt toch uit veevoer. Veel snijmais verbouwende boeren voeren soja en raapschroot aan, en geen perspulp.
  Graslandboeren, zoals in midden-Friesland, voeren veel perspulp.

 • no-profile-image

  Maarten

  Helemaal mee eens Jaap Aap. Het is heel raar om de noordelijke veehouders de schuld te geven van het fosfaatprobleem (voor zover die er is). Het mestprobleem wordt in het zuiden veroorzaakt. Ik vind het niet erg dat in het zuiden intensiever wordt geboerd, maar los dan ook je eigen problemen op! En geeft niet de veehouders de schuld die altijd hebben gezorgd voor genoeg grond onder hun bedrijf.

 • no-profile-image

  mieke van lamoen

  Hallo Robert,
  Jij hebt ooit een artikel geschreven over het doel project om jongeren op een bedrijf weer op het goede pad te helpen. Dat project is gestopt, maar iemand anders is er in verder gegaan. Weet jij welke instantie dat is?Her valt onder verbreding in de landbouw.
  Graag reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.