Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Kans op fosfaatgebrek

Mindere beschikbaarheid van de fosfaatvoorraad in de grond kan een fosfortekort in het gras geven.

In delen van Nederland zit er wel een grote fosfaatvoorraad in de grond, maar is de beschikbaarheid daarvan laag. Op deze gronden moet minder fosfaat worden bemest, terwijl de gewassen ook minder fosfaat beschikbaar hebben vanuit de bodem. Het risico op lagere fosforgehaltes in gras is in deze gebieden dus hoger. Veehouders in deze regio’s moeten goed letten op mogelijke fosfortekorten in het rantsoen door het lagere fosforniveau in gras. Zij kunnen sturen op een lager grasaandeel in het rantsoen en het optimaliseren van de totale rantsoensamenstelling.

Op de kaart is te zien waar de fosfaatvoorraad in de grond hoog is, maar de beschikbaarheid ervan laag. Klik op de kaart voor een vergroting. Lees meer in Boerderij nummer 43 van 26 juli.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frits

  Op het juiste moment bemesten met drijfmest doet wonderen. We worden door overheidsbeleid gestraft omdat ik zie dat bij rundveehouders die alleen rundermest aanwenden de mais ook al een paar jaar onder de norm presteerd. Varkens of kippenmest doet wonderen.

 • no-profile-image

  boereke

  Word het niet hoogste tijd dat lto voor hogere fosfaatnormen pleit? denk dat 125 kg p205 echt te verantwoorden is we komen van meer dan 350 kg p205 af

 • no-profile-image

  Riny

  De theorie staat vaak te ver af van de praktijk. Of zijn het wolven in schaapskleren die dit wurgend beleid maken. Als je op reis gaat met een reisgezelschap, wordt je door de reisleider vaak gewaarschuwt voor zakkenrollers en van dit soort crimminalieteit. Maar goed ook want het voorkomt veel narigheid! Schijnbaar hebben veel mensen het nog niet door bij het natuur en milieubeleid! Men slaat veel te ver door! Slecht voor het milieu!

 • no-profile-image

  boer

  Zo is het Boereke, ik heb altijd al gezegd dat de mestwetgeving wordt gebruikt om de boerenstand weg te saneren. Ook de akkerbouw krijgt last van de lage bemestingsnormen. Door iedere keer de normen te verlagen krijg je vanzelf een mestoverschot. Minimaal 125 kg fosfaat zou normaal moeten zijn. Ieder goede boer weet dat dit ook voor het milieu geen enkel probleem is. Het is onvoorstelbaar dat bijna niemand protesteerd. Niet de N.V.V en b.v. ook niet de voerindustrie, zij gaan braaf aan de gang met het promoten van fosforarm voer. Onvoorstelbaar dat we dit allemaal laten gebeuren!

 • no-profile-image

  Harrie

  Wel heel oud nieuws, dat wisten we al jaren.
  ( bedrijfsgemiddelde Pal 51 PAE 1.8 )

 • no-profile-image

  Han

  @Riny. De heren milieu "wetenschappers" hadden en hebben tot doel "hun" natuur terug te brengen naar de tijd van overgrootvader, meer bloemetjes en minder voedingstoffen per ha. Ze hebben hiervoor een grens getrokken m.b.t. vruchtbaarheid van de bode die moet ook richting vroeger. Dat het gevolg is opbrengsten net als vroeger ook bij de koeien, als we die tenminste niet bijvoeren met de ontbrekende mineralen, is hen ontgaan. Ze leven zelf immers ook van voedsel, dat bestaat uit landbouw producten aangevuld met allerlei suplementen om de "ontbrekende" stoffen aan te vullen. Dit is voor de koe verboden, want dan zou de boer zijn land via de mest vergiftigen en zijn koe niet diervriendelijk behandelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.