Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Kan minder antibiotica?

Op de weblog Droogzetten moet kunnen reageren melkveehouders positief op de kansen om het antibioticagebruik in 2012 met 50 procent ten opzichte van 2009 terug te dringen. Hoe denkt u daarover?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder


  Wel knap als iemand kan zeggen dat 50% of meer haalbaar is, zonder op diergezondheid in te moeten leveren. Dan is mijn vraag, waarom ze nu dan zo hoog zitten.

 • no-profile-image

  Willempie

  Ik vraag me ook af of een veehouder zomaar antibiotica gebruikt. Dit is alleen maar uit noodzaak omdat de liefde voor het dier hoog zit. Een dier zien pijn lijden wil een veehouder totaal niet, daarom gebruiken ze antibiotica. Puur en alleen voor het dier, geen enkel andere reden!!!

 • no-profile-image

  betuws bioboerke

  Minder antibiotica is best haalbaar als we in ons management maar meer vanuit de koe gaan denken. We worden nog veel te veel beinvloed door mensen die ons van alles willen verkopen, waaronder de farmacie. Positieve ervaringen van veehouders die weinig antibiotica gebruiken worden gewoon genegeerd. Terwijl we er van kunnen leren!

 • no-profile-image

  arjen

  als een koe ziek is dan moet je hem maar dood laten gaan. want als de koe op de veel antibico krijgt dan krijg je weer een bekeuring
  en dus moet die koe maar sterven
  dus ben het er niet mee eens

 • no-profile-image

  boerin vd veluwe

  50% minder hoe krijg je het voor elkaar
  mooi verzonnen door de heren in Den Haag. Moeten we onze koeien niet meer droogzetten, dan komen we er op onze sloffen, maar na de droogstand krijgen we de ellende dubbel en dwars op ons (antibiotica) bord. Ik denk dat in de melkveehouderij zeer voorzichtig met antibiotica wordt omgegaan. Je wilt toch je melk leveren.

 • no-profile-image

  betuws bioboerke

  Natuurlijk zet je ab in om een zieke koe te helpen! Je laat een dier niet onnodig leiden. Waar het om gaat is het preventief gebruik, bijvoorbeeld bij het droogzetten. Dat moet niet nodig zijn. Politiek en maatschappij zullen dat in de toekomst niet van ons pikken!

 • no-profile-image

  Anita Heijdra

  Heeft iemand er wel eens over nagedacht HOE het verbruik van antibiotica eigenlijk wordt geregistreerd. 50% van WAT moet gereduceerd worden?

  Er wordt naar mijn weten niet eens bijgehouden hoeveel CC jaarlijks wordt afgenomen terwijl het nooit aan een dier wordt verstrekt.

  Zouden we eerst niet beginnen met het opzetten van een juiste administratie om te kijken hoeveel er daadwerkelijk gebruikt wordt?

 • no-profile-image

  watersnip

  @willempie brabant. U bent een grote leugenaar. Het gaat u alleen om de hoogste melkproductie per koe. Om problemen te voorkomen tijdens de droogstand geeft u antbiotica. Raar eigenlijk, mensvrouwen die ophouden met borstvoeding krijgen toch ook geen antibiotica? Als u echt begaan bent met uw koeien laat u ze onbeperkt weiden, zorgt voor voldoende water buiten en laat boomsingels staan of plant nieuwe singels aan of solitaire bomen voor schaduw tijdens warme dagen. Maar dat zie ik in heel nederland niet. U bent een huichelaar.

 • no-profile-image

  Karel

  Watersnip als een baby geboren is en er word geen borstvoeding gegeven om een of andere reden krijg de vrouw toch wel iets om de stuwing tegen te gaan. Droogzetten van koeine met laag celgetal zou kunnen met een pasta. Dieren die hoog celgetal hebben altijd met een pencilinne droogzetten. Ik vind wel dat je moet proberen geen 3 de keus middelen in te zetten omdat deze werkzame stoffen bevatten die ook in de humane sector worden gebruikt als laatste redmiddel. Denk hier ook eens aan in plaats van een dier met een 3de keuze middel te behandelen omdat je dan de melk mag leveren !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boereke

  Wij moeten dus in nl minder droogzetters gaan gebruiken omdat de nederlanders in oa denemarken/canada het hier komen halen??
  En welke medicijnen worden het langst en meest in veehouderij gebruikt: oxy en ampi
  en wat wordt het eerst voorgeschreven door dokters ; oxy en ampi Ik denk dat resitentie komt van kotwerkende middelen die niet lang genoeg worden door gespoten omdat een herstelde koe je vort aanziet komen met de spuit geloof van de hele mrsa onzin niks en lto maar weer voorop roepen dat het terug moet.

 • no-profile-image

  watersnip

  @boereke. Ja, vooral je kop in het zand steken en alles ontkennen. Ik denk dat dit antibiotica verhaal wel eens een hele grote strop aan een hele hoge boom kan zijn voor de melkveehouderij. Als de volksgezondheid in het geding komt, worden keiharde maatregelen genomen. Burgers pikken het niet meer, dat er gesolt wordt met dieren met als gevolg mogelijke gezondheidsproblemen bij mensen. PAS OP boereke.

 • no-profile-image

  lol

  @watersnip, ik zie dat het bij hoog zit, maar niet elke veehouder is een dierenmoordenaar/grofgeld verdiener zoals niet elke leraar de duivel is. Naar mijn idee is het goed dat er wordt gekeken naar alternatieven voor het droogzetten, maar niet droogzetten is geen optie, dit wordt al jaren en jaren door Wageningen onderzocht en elke keer is de conclusie dat er na de droogstand juist meer mastitis voor komt, oftewel je kan direct weer AB spuiten. Middelen zoals OrbeSeal zullen meer moeten worden ontwikkeld naar mijn idee om het AB gebruik bij droogzetten te VERMINDEREN. Er zullen altijd koeien zijn die moeten worden drooggezet met AB.

 • no-profile-image

  het kan

  Er is in het verleden gewoon te gemakkelijk naar de spuit gegrepen en daar krijgen we nu de rekening voor , en denk dat iedereen dat wel zal beamen dat het anders moet

 • no-profile-image

  leen

  Ik vindt van niet

 • no-profile-image

  Marjanne

  Sinds een half jaar gebruiken wij Dutrion een middel wat ervoor zorgt dat de biofilm uit alle leidingen gehaald wordt. Biofilm zit vol met bacterieen die heel gemakkelijk bij een koe binnenkomen en waarvan ze ziek wordt.... Door ervoor te zorgen dat het water schoon is (= minder bacterieen = gezondere koe = minder anti biotica)
  Eigenlijk heel simpel, als een mens vies/vuil water drinkt moet ook ons lichaam harder werken om alles wat daarin zit af te doden. Drink je schoon water dan ben je zelf ook gezonder en heb je meer energie over voor andere zaken.

 • no-profile-image

  Woopie

  Er komen nog veel meer ziektes aan, dit allemaal dankzij de Megaveehouderij dit = toch niet normaal.
  Zie hoe varkens en koeien/kippen e.a. dieren gehouden worden, het doet pijn aan mijn ogen om deze dieren zo te zien.
  Hier moet een eind aan komen, zoniet komen er nog veel meer ziektes bij dankzij de megaveehouderij..
  Door het gebruik van antibiotica worden mensen ook ziek en verder...................?

 • no-profile-image

  Koeienboer

  Geweldig, er is weer een reden om een dam op te werpen tegen de veehouderij(producten). Het antibioticum en de resistentie daartegen bij de "Consument" wanneer hij daarvan in geval van ziekte gebruik wenst te maken. Om een schoon en gezond vlees- en/of melkproduct te maken mag het rund niets mankeren. De garantie daartoe wordt al gegeven door de meest strenge kwaliteitscontrole op het moment van aflevering. Hoge heffingen/boetes en het niet meer mogen leveren van melk en/of vlees zijn voor de boer "Knuppels achter de deur".
  De kostenpost ter voorkoming van problemen en de veterinaire begeleiding is al enorm, dus ook hier is het belang van de boer kostenbeperkend, schoon te produceren. Ja, ja de anti-landbouwlobby heeft weer iets gevonden om ook maar zónder enige positieve bijdrage en geheel gratis, het productieproces onderuit te halen. Immers, de te gebruiken geneesmiddelen tot herstel van zijn eigen medische problemen als gevolg van de eigen ongezonde leefwijze zouden niet meer kunnen functioneren.
  Advies: Leef en eet gezond, zorg dat je niet ziek wordt; consumeer voldoende groente, fruit, vlees en melkproducten. Zelf doe ik dat al 65 jaar en bouwde daar een prima weerstand mee op.

 • no-profile-image

  Intense

  Het antibioticagebruik is niet meer nodig als je de dieren hun vrije loop laat!

 • no-profile-image

  Truus

  Ik snap dat gezever over antibiotica in de veehouderij niet goed hoor. Ik ben pluimveehoudster en ik weet heel goed dat er geen antibiotica mag gegeven worden. Als er ziektes zijn in de stallen moeten de kippen dit ondergaan en krijgen ze niets ... buiten knoflook of bepaalde geregistreerde zuren moeten zij het zelf redden. Dus ik snap niet wat het probleem is ... in der tijd met de batterijen werd ook altijd gezegd van ooh die antibiotica maar ik heb nooit geen antibiotica gezien ... dit is gewoon belachelijk dat er altijd zo over wordt gepraat ...

 • no-profile-image

  Han

  @Lol, Lo. Als je gelijk hebt dat na droog zetten meer mastitus voorkomt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit eventueel te voorkomen. 1). preventief antibiotica toedienen, 2) zoek de oorzaak en ban deze uit. Voor dit laatste worden de wetenschappers in Wageningen betaald, ze worden niet betaald om de antibiotia omzet te promoten, wat ze nu doen. Ze nemen de weg van de minste weerstand.

 • no-profile-image

  Han

  Woopie. Jij verkondigt nog meer gezondheids problemen door Mega stallen. Goed jouw geloof. Ik kan met even veel zekerheid voorspellen dat er door het Vrije verkeer van mensen en goederen over de aarde nog heel veel meer enge onvoorspelbare ziektes de huiskamer in zullen komen en tevens dat door de leefwijze van de mens zijn weestand danig zal afnemen. Dankzij alle vooruitgang en super isolatie van onze gebouwen maar vooral door alle onnatuurlijke toevoegingen aan ons eten. Hier heeft antibiotica geen invloed op, wel de mega steden!!! Deze steden zijn te vergelijken met Mega stallen in het kwadraat.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.