Rundveehouderij

Achtergrond

Groeiend aanbod drukt op zuivelmarkt

De internetveiling voor zuivelproducten GlobalDairy Trade, van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra, ging op 5 juli flink in de min. Het gemiddelde van alle opbrengsten scoorde volgens de GDT-TWI prijsindex 6,7 % lager dan de vorige veiling op 15 juni.
Vooral de melkpoeders brachten beduidend minder op. Vol melkpoeder haalde als gemiddelde $3.638 per ton ofwel €2.516. Dat is in euro’s gerekend 8 % (€205 per ton) minder. Voor vol melkpoeder was er niet veel verschil in prijsdaling voor de leveringen op korte en de (middel-)lange termijn. Mager melkpoeder ging met een gemiddelde opbrengst van $3.704 per ton ofwel €2.561 in euro’s ook 8 % (€233 per ton) onderuit. Hierbij was vooral de prijs voor levering op de korte termijn, te weten september, aan prijsdaling onderhevig: min 15,5 %.
Boterolie bleef met een opbrengst van $5.278 ofwel €3650 per ton nog redelijk op niveau; ten opzichte van 15 juni 1,4 % minder.
Meespeelde dat het aanbod ruimer was dan op de vorige veilingen. Dat heeft de meeste weerslag gehad op de prijs voor mager melkpoeder, die op de vorige veiling zeer hoge opbrengst scoorde, zelfs boven die van vol melkpoeder. Desondanks ligt het prijsniveau in de EU ook na 5 juli nog lager. Dat geldt niet voor vol melkpoeder, qua volume voor de veiling veel belangrijker. De prijsvorming daarvan kan meer effect hebben op de wereldmarkt. Dat geldt ook voor boter. Groeiend aanbod van Nieuw-Zeeland op de wereldmarkt kan de prijzen in de EU onder druk zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.