Rundveehouderij

Achtergrond

Franse veehouders melken flink meer

Het leek door de droogte van afgelopen voorjaar even wat af te zwakken, maar de laatste weken zit de Franse melkproductie weer duidelijk in de lift. De agrarische dienst FranceAgriMer meldt in ieder geval dat de Franse veehouders in de week tot 10 juli liefst 7,8 procent meer melk opbrachten dan een jaar eerder. In sommige streken zoals Champagne-Ardennes rond Reims, Lotharingen-Elzas en aan de andere kant van het land in Normandië zit de melkproductie zelfs 11 tot 12 procent boven het peil van vorig jaar zomer.

In sommige streken zoals Champagne-Ardennes rond Reims, Lotharingen-Elzas en aan de andere kant van het land in Normandië zit de melkproductie zelfs 11 tot 12 procent boven het peil van vorig jaar zomer.

Dat zijn dan nog voorlopige cijfers. Maar FranceAgriMer weet met meer zekerheid dat de Franse melkproductie in het lopende melkjaar tot eind mei 3,8 procent hoger lag dan vorig melkjaar. Wordt gekeken naar het kalenderjaar, dus vijf maanden in plaats van twee, dan komen de Fransen al 6,2 procent hoger uit. Die melk brengt dan ook nog eens flink meer op dan vorig jaar. De gemiddelde melkprijs lag in mei op 306,47 euro per liter, 30 euro hoger dan in dezelfde maand in 2010. Niet voor niets hoor je de Franse melkveehouders, anders dan in vorige jaren, de laatste tijd opvallend weinig klagen.

Al met al lijken de Fransen daarmee dit melkjaar dichter in de buurt te komen van een superheffing. In het eind maart afgelopen melkjaar kwam de melkproductie uit op bijna 23,1 miljard liter. Dat was toen 4,4 procent meer dan in 2009/10, waarmee Frankrijk volgens FranceAgriMer de sterkste groei in de grote EU-landen noteerde. Die melkproductie lag echter nog altijd 1,1 miljoen ton ofwel een kleine 5 procent onder het nationale quotum. Tot eind mei leek die 5 procent voor het lopende melkjaar niet in zicht maar met de cijfers van de laatste weken komt de quotumgrens toch aardig dichterbij.

In Frankrijk gaat, anders dan in sommige andere landen, het overgrote deel van de melk naar de productie van kaas, boter, yoghurt en andere zuivelproducten. Een Fransman drinkt weinig verse melk; wat je in de supermarkt vindt, is vrijwel allemaal houdbaar. De Fransen proberen zich in de zuivelfabrieken daarbij vooral te richten op producten die een goede prijs opbrengen op de wereldmarkt. Dat vertaalt zich de laatste tijd vooral in een hogere productie van boter, melkpoeder en room. Zo werd in het eerste kwartaal van dit jaar 128.800 ton mageremelkpoeder gemaakt, 9 procent meer dan een jaar eerder, terwijl boter met 98.600 ton een groei met een kleine 8 procent noteerde en geconditioneerde room met net geen 100.000 ton 7 procent hoger uitkwam. Aan de andere kant zakte de fabricage van verse melk in deze periode met een kleine 5 procent in naar bijna 900 miljoen liter. Kaas liet met 531.000 ton een groei zien van 3,4 procent terwijl de productie van yoghurts en soortgelijke toetjes bijna 3 procent hoger uitkwam op 583.000 ton.

Frankrijk blijft daarmee in de wereld voorop lopen als exporteur van zuivel. ”De fabricage van zuivelproducten past zich aan aan de hausse in de Europese en wereldwijde vraag,” stelt de agrarische infodienst Agreste in dat kader. Zo wisten de Fransen in het eerste kwartaal weer ruim 170.000 ton kaas uit te voeren, liefst 16,7 procent meer dan een jaar eerder. Een uitschieter binnen die categorie is Gruyère waarvan een kwart meer werd uitgevoerd. Dat gaat dan ten koste van ’Franse’ Edam of Gouda waarvan de export met de helft kelderde tot de verwaarloosbare hoeveelheid van 383 ton.

Verder ging er ook ruim 108.000 ton aan yoghurt en toetjes over de grens, een groei met 3,5 procent. Een aardig succes lijkt melk met een smaakje, waarvan de uitvoer met een nog altijd bescheiden hoeveelheid van 11.200 ton begin dit jaar toch weer vier keer zo hoog laag als begin 2010. En om dat alles in een Frans perspectief te zetten: Agreste neemt niet eens de moeite om de cijfers over de invoer van kaas of andere zuivel regelmatig te publiceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.