Rundveehouderij

Achtergrond 241 x bekeken

Fonterra geeft opnieuw obligaties uit

Fonterra heeft voor het eerst in haar bestaan bedrijfsobligaties uitgegeven in  Australië. In totaal heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming hiermee 227,5 miljoen euro opgehaald. De bedrijfsobligaties hebben een looptijd van vijf jaar. Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de uitgegeven obligaties beoordeeld als AA-, ofwel van uitzonderlijke kwaliteit. Kredietbeoordelaar Standard and Poor’s gaf de obligaties een rating van A+ (goede kwaliteit).

Fonterra-directeur Stephan Deschamps laat weten dat het opgehaalde geld wordt gebruikt voor herfinanciering van bankschulden in Australië.

Fonterra is , gezien de ondernemingen waaruit het concern is ontstaan, al meer dan vijftig jaar actief in Australië. Recent zijn onder meer de bedrijven Bonlac Foods, Brownes, Bonland Dairies and Murrumbidgee Dairy Products overgenomen. Fonterra beschikt in Australië over elf productie-locaties waar 2000 mensen werken, en is verantwoordelijk voor het ophalen van 21 procent van de in Australië geproduceerde melk.

Eerder dit jaar haalde Fonterra ook al in China een kleine dertig miljoen euro op door het uitgeven van bedrijfsobligaties. In China wordt het geld gebruikt voor het verstevigen van de marktpositie ter plekke. Fonterra-directeur China, Philip Turner geeft, in de China Daily, aan dat het productenpakket, evenals het geografische afzetgebied, in China verder wordt uitgebreid. Volgens Turner laat de Chinese zuivelmarkt nog steeds een ongekende groei zien. Verwacht wordt dat de zuivelmarkt meer dan verdrievoudigd, van zo’n 22 miljard euro in 2009, naar ongeveer 70 miljard euro in 2020.

De grote belangstelling voor zowel de obligaties in China als in Australië laat volgens Deschamps zien dat investeerders vertrouwen hebben in de toekomst van Fonterra. Het vertrouwen lijkt gezien de ratings van de kredietbeoordelaars terecht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.