Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Durf te krimpen

Er dreigt ruwvoertekort op veel plaatsen. Melk verleasen levert dan het meest op.

Komt de melkprijs dit melkjaar gemiddeld boven 41 cent uit? Is er een sterke groeistrategie ingezet? Heeft u ruwvoertekort? Is het antwoord op deze vragen drie keer ‘ja’? Koop dan maar ruwvoer aan en melk stevig verder. Voor wie geen groeistrategie heeft en een lagere melkprijs verwacht, wordt het hoog tijd een paar koeien af te voeren en melk te verleasen, als ruwvoertekort dreigt. Anders neemt elke koe waarvoor u dit jaar ruwvoer moet bijkopen een paar honderd euro mee. Als de mest ook nog moet worden afgezet, is het al snel €600 per koe.
Toch zullen de meeste rundveehouders niet met het hoofd maar met het hart beslissen en de veestapel niet krimpen. Ze kopen ruw- en krachtvoer aan, want er is door de best wel goede melkprijs toch nog een inkomen, of die laatste paar duizend euro nu wel of niet wordt gepakt.
Dat is natuurlijk vreemd. Ook rundveehouders gaan voor maximale winst. Waarom beslissen ze daar dan nu niet voor? De beslissing voor de korte termijn, afstoot van koeien, staat in hun optiek de langetermijnvisie in de weg: bedrijfsgroei. ‘Als ik de koeien nu wegdoe, moet ik straks dure terugkopen’ is hun beleving. Maar denk je nu echt dat ze meer dan €500 duurder worden dan nu? Want zoveel is voor de meesten nu wel te verdienen door wat dieren op de vrachtwagen naar de slachterij te zetten.
Dit alles belooft weinig goeds. Als je nu al uittelt dat krimpen meer oplevert en de rundveehouder beslist anders, hoe gaat dat dan zodra de vrije markt echt doorzet, vanaf 2015? Maken ze dan wel radicale keuzes als de melkprijs onder pakweg 28 cent duikt en de directe kosten niet meer gedekt worden? Ofwel: durven ze dan wel het verlies te beperken? Of leunen ze achterover op basis van een riante vermogenspositie en melken door?
Een ding is zeker: die riante vermogenspositie is onder de vrije markt zo afgebouwd als elke geleverde liter melk geld kost. Wie nu niet van beslissen weet, heeft er dan ook moeite mee.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Robert. Het punt dat je aantipt is het probleem binnen de landbouw. Iedere boer denkt "Morgen valt mijn buurman om en dan pak ik de daarop volgende prijsstijging en zijn bedrijf. Het eerst is mogelijk het tweede wordt toch wel moeilijk als het water je ook tot aan de lippen is gestegen. Pak je zijn bedrijf compleet, dan zal de totale productie niet dalen en de prijs dus niet stijgen. Boeren geloven alleen maar in massa is kassa ondanks het feit dat het tegendeel al jaren is bewezen.

 • no-profile-image

  guillaume

  Het grootse probleem is ook het gunnen aan elkaar daar speelt de periferie ook op in.In de varkenshouderij gaan ze pas samenwerken als het water hoog aan de lippen staan grotendeels door boeren die de massa kassa gedachte hebben gehad vooroplopen en nu bang zijn dat ze niet meer uitkomen. Omdat die cultuuromslag gepaard gaat met stoppers die (g)een dood kapitaal meer hebben.De melkveehouderij gaat dezelfde kant op.Geloof niet dat deze grote boeren nu dan wel,vroeg of laat ondankt verwoedde pogingen tot samenwerken in staat zijn. Vaak zijn het grote individualisten die zichzelf tot doel hebben gestelt alleen over te blijven(winnen zonder bezit,bankboer) en de rest wel omvalt maar ze hebben nog niet in de gaten dat ze zelf de oorzaak zijn met de periferie van de overschotten(slechte rendementen) en halen de winst bij de kleintjes weg,ook in de melkveehouderij.Deze vicieuze cirkel krijgt den duur alleen verliezers ,boeren roeien elkaar wel uit en durven niet transparant te zijn en de rest blijft met de winst lopen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Ruwvoer tekort? En we zitten nog halverwege het grasgroei seizoen.!!! Als er plaatselijk toch ruwvoer tekort gaat komen, zal melk verleasen oke zijn. Maar waarom dan melkkoeien weg.? Het duurt inclusief de dracht een jaar of 3 eer je weer een nieuwe melkkoe hebt. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het ruwvoer tekort gaat worden. Maar wat minder melk per koe lijkt me dan beter dan het afvoeren van melkkoeien. Komen we minstens twee jaar met een te kort aan melkkoeien te zitten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geen gekke gedachte Robert en puur economisch zul je wel gelijk hebben.
  Maar wetende dat jij uit de varkenshouderijwereld komt dan vraag ik me wel af welke varkenshouder gaat krimpen als de marge te laag wordt?
  Inderdaad gééneen of ze stoppen want leegstand is begin van het einde toch?
  Wel vraag ik me wel eens af wat het nut is van een hele grote stal bouwen en dan nu veel duur quotum kopen of nog erger leasen!
  Tegelijkertijd daarmee ook nog veel duur voer aankopen en een hele pens vol met werk te hebben!

Of registreer je om te kunnen reageren.