Rundveehouderij

Achtergrond

Britse melkveehouder verdient kwart minder dan EU-collega’s

Britse melkveehouders hebben in het financiële jaar 2010/11 – tot eind maart dit jaar – gemiddeld zo’n 47.800 euro verdiend. Dat is een kwart minder dan een jaar eerder en de helft minder dan de periode daarvoor. Het is daarmee vier boekjaren geleden dat een veehouder in Groot-Brittannië zo weinig kon opstrijken.

De reden is duidelijk: een relatief lage melkprijs en gedurende het jaar sterk toenemende kosten. Wat het eerste betreft, lijkt er verbetering aan te komen. Het plattelandsministerie Defra meldt dat de gemiddelde melkprijs over mei uitkwam op omgerekend 29,5 cent per liter. Dat is 11 procent meer dan een jaar geleden. De laatste drie maanden liet die melkprijs wel een licht dalende tendens zien, maar daarin komt binnenkort verandering door een reeks prijsverhogingen die door de grote afnemers is aangekondigd.

Het aantal runderen in de melkveehouderij bleef vorig jaar nagenoeg stabiel op 1,8 miljoen. Een jaar of vijf geleden telde Groot-Brittannië nog bijna twee miljoen melkkoeien. Verder is in de Britse melkveewereld, net als in de meeste andere landen, sprake van aanhoudende schaalvergroting. Het aantal bedrijven met met 10 tot 150 koeien daalde flink, terwijl het aantal bedrijven met meer dan 150 koeien steeg van 11, 6 procent in 2005 tot 16 procent vorig jaar. Door die ontwikkeling steeg het gemiddelde aantal koeien per bedrijf van 68 naar 78.

Uit recente gegevens van zuivelschap DairyCo blijkt dat de daling van het aantal melkveebedrijven nog altijd aanhoudt. Het schap telde eind mei in Engeland en Wales 10.896 melkproducenten, 3,5 procent minder dan een jaar eerder. Dit aantal is daarmee sinds 2003 met meer dan 40 procent gedaald. Bij het huidige tempo duurt het echter nog een jaar of drie voor de melkveehouders de ’magische grens’ van minder dan 10.000 bedrijven passeren.

Er is ook een interessante tendens te zien onder de Britse zuivelverwerkers. De grote zuivelbedrijven en coöperaties van melkveehouders proberen hun kansen op de internationale markt te verzilveren door te ’verticaliseren’: dieper in de keten door te dringen. Milk Link – ruim 1,5 miljard liter per jaar – nam recent onder meer kaasfabrikant Cornish Country Larder in Cornwall over en startte een joint-venture met Volac.

De grootste Britse coöperatie First Milk, dat 1,6 miljard liter verwerkt, gaat een nauwe samenwerking aan met de internationale kaashandel Eilers & Wheeler. Door de grotere exportmogelijkheden in deze ’pool’ kan het bedrijf de meedraaiende boeren een stuk meer betalen dan het nationale gemiddelde. First Milk kocht ook het Schotse Kingdom Cheese en Kingdom Dairies.

Of registreer je om te kunnen reageren.