Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘When I milk a cow...’

Topstier Bootmaker vestigde zijn naam definitief met een uitmuntende vrouwelijke nafok.

‘Jeroen, kun je morgenochtend fokkersvisie sturen?’ Met deze maandelijkse sms-boodschap word ik met mijn neus op de feiten gedrukt, het is weer tijd om een maand gedachten en meningen over en ervaringen met fokkerij samen te vatten in een column op een A4’tje.

Wanneer ik nog geen uur later met een twee man sterke CRV-formatie op het terras zit te bomen over fokkerij, coöperatie, dienstverlening en nogmaals fokkerij, ligt het onderwerp voor deze column voor de hand. Ik citeer niet uit het gesprek, maar kan wel zeggen dat het doel van de CRV-mannen is hun tentakels uit te spreiden tot in de praktijk. Belangrijk, nodig, en dus lovenswaardig. Ik hoop zo snel mogelijk mijn opmerkingen en verbeterpunten terug te zien in de organisatie. Al weet ik ook: hoe groter de organisatie, hoe kleiner de invloed van lid of klant.

Na het gesprek ontvang ik onder het motto ‘blik op de toekomst’ een blik stroopwafels. Het gebaar is leuk, maar ook tegenstrijdig. Blik op de toekomst kan ik begrijpen, maar een snelle blik in Wikipedia leert mij dat de stroopwafel stamt uit begin 19de eeuw! Zoveel nostalgie had ik nooit achter CRV gezocht. Maar ik moet zeggen dat het direct een band schept!

Even later, in de stal, verduidelijk ik mijn verhaal aan de hand van een paar passerende koeien. Dat nostalgie en toekomst elkaar niet hoeven te bijten, bewijzen hier de dochters van Mowry C Bootmaker Bill, Willow Farms Rockman Ivanhoe en Paclamar Bootmaker. De vaars van Willow en de schot van Bill melken – beide met een lactatiewaarde van boven de 125 – de overgrote meerderheid van hun nieuwerwetse collega’s naar de achtergrond.

De Bootmaker-vaars is nog heel vers, maar al wel de absolute belofte van de huidige jaargang vaarzen. De vaars heeft een correct, jeugdig, goed gebouwd en functionerend lijf. Tevens heeft ze een werkelijk perfecte uier en een stel benen van heb ik jou daar.

Bootmaker maakt melken nog plezieriger

De vaars herinnert me aan een studieclubexcursie van krap twee jaar geleden. Leden van de veeteeltgroep zijn onder anderen de broers Siebenga uit Lelystad. We zijn gewend dat Meine Siebenga als koeienboer en CRV-topman een duidelijke mening heeft over koeien en fokkerij. Maar over mijn, soms nostalgische, stier-gebruik kon ook Siebren Siebenga meepraten. Bij het horen van de naam Bootmaker herinnerde hij zich een uitspraak van jaren terug tijdens een excursie bij Holstein-pionier Hidde Osinga. Deze luidt: ‘When I milk a cow, I sing a song. But when I milk a Bootmaker, I sing two songs!’ Een waarheid als een koe, een Bootmaker maakt het melken nog plezieriger. Of je nu met een modern of ouderwets oog naar de vaars en haar prestaties kijkt, het is en blijft een topvaars.

Misschien is dat wel de beste les voor de CRV-mannen met hun tentakels. Bootmaker was bij zijn geboorte al een grootheid door zijn wereldberoemde moeder Snowboots. Maar door zijn eigen prestaties met name door een uitmuntende vrouwelijke nafok, vestigde hij zijn naam definitief. Hij bezorgde zijn ki-organisatie ABS een naam, en vooral tevreden klanten. Klanten die zelfs tot een krappe 50 jaar (!) na de geboorte van zo’n topstier zijn sperma nog graag willen gebruiken.

CRV breidt zich de laatste jaren meer in de breedte uit als dienstverlenende organisatie. Toch is en blijft het bovenal een ki-organisatie, en zal vooral daarop worden afgerekend. Als CRV in staat is stieren te blijven testen en in te zetten die de boeren waarderen, zal het blijven. Denk aan stieren van het kaliber Tops, F16, Sunny Boy en Kian. Gewaardeerd en veelgevraagd tot hun dood.

Om voor de komende 50 jaar voorzien te zijn (en om zijn verjaardag te vieren) koop ik deze week maar eens een lading sperma van Kian. Een aanrader voor alle collega’s die geld willen verdienen én plezier willen hebben. Opdat er de komende 50 jaar maar vele ‘songs’ gezongen mogen worden!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Is het niet wat veel eer voor kian om vergeleken te worden met bootmaker?

Of registreer je om te kunnen reageren.