Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivel flink duurder op internetveiling

De Global Dairy Trade, internetveiling voor zuivelproducten van de Nieuwzeelandse coöperatie Fonterra, scoorde woensdag 1 juni een index van plus 4,5 %. Ten opzichte van de voorgaande beurs zakte alleen volle melkpoeder zakte in prijs, vooral voor de levering op de korte en middellange termijn. Gemiddeld bracht volle melkpoeder €2624 per ton op. Boterolie won flink aan waarde en deed gemiddeld €3935 per ton. De vraag is wereldwijd goed, vandaar de sterkste prijsverhogingen voor de levering op de korte termijn (augustus), toch stegen ook de opbrengsten voor leveringen eind dit jaar en begin 2012.
Na de lichte prijsdaling van 17 mei was er voor magere melkpoeder een enorme prijsstijging naar gemiddeld €3035 per ton (+12 %). Dat is de hoogste opbrengst voor magere melkpoeder ooit op de Global Dairy Trade. En het is nog maar om een gemiddelde. De prijs voor levering in de periode september-november steeg 17,5 %. Een en ander heeft uiteraard te maken met relatief kleine beschikbare hoeveelheden. In totaal is ruim 18.000 ton aan zuivel verhandeld, waarvan maar 10 % magere melkpoeder. Tweederde van het totaal was dit keer volle melkpoeder.
De twee nieuwe producten die op de voorgaande veiling waren geïntroduceerd wonnen 5 % in waarde: rennet caseïne bracht €7115 per ton op en eiwitconcentraat €4463. De opwaartse trend is omgerekend in euro’s en daardoor iets vlakker, omdat de dollar sinds 17 mei iets goedkoper was geworden, ongeveer een cent.

Prognose: vaste markt

Of registreer je om te kunnen reageren.