Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Veehouders willen eigen melkpoederfabriek

Melkveehouders uit Flevoland willen een eigen melkpoederfabriek bouwen in Zeewolde. Doel is om de fabriek CO2-neutraal te laten draaien. Trekkers van het initiatief zijn de 56-jarige Meine Siebenga en de 48-jarige Gert Jan van Beek.

Waarom willen jullie een eigen fabriek bouwen?
We beschikken over alle nodige ingrediënten om een 'groene' fabriek op te zetten. Boeren in de nabije omgeving van de te bouwen fabriek in Zeewolde kunnen gas, stroom en melk leveren. Vooral geproduceerd biogas denken we efficiënter te kunnen gebruiken. Doel is om de ontstane warmte zonder rendementsverlies te gebruiken voor het drogen van de melk.

Flevomelk raakte door het faillissement van zuivelverwerker Lyempf een belangrijke afnemer kwijt. De coöperatie heeft nog 6,3 miljoen euro tegoed. In hoeverre spelen deze ontwikkelingen een rol in jullie plannen?
Niet direct. We zijn al in januari gestart met de voorbereiding. Wel is het zo dat de ontwikkelingen rondom Lyempf hebben meegespeeld om op zoek te gaan naar meer zekerheid.

Passen jullie plannen binnen leverancierscoöperatie Flevomelk?
Nee, de plannen passen niet binnen de bestaande coöperatieve structuur. Natuurlijk is het wel zo dat als alle leden van Flevomelk aangeven niets in onze plannen te zien, we niet verder kunnen. Voor de hand ligt dat er een nieuwe coöperatieve structuur wordt opgezet. Ook melkveehouders die niet aan Flevomelk leveren zijn welkom.

Hoe zorgen jullie dat het project jullie niet boven het hoofd groeit?
Het is een kwestie van een goed bedrijfsplan opstellen, en de juiste mensen aantrekken. Als dat lukt denken we de fabriek binnen twee jaar op te kunnen starten.

Waar willen jullie de melkpoeder afzetten?
De afzet van babyvoeding naar China zien we als een interessante optie. Gezien de ontwikkelingen is duidelijk dat de Chinezen een grote behoefte hebben aan melkpoeder. Ze hebben niet voor niets geïnvesteerd in Hyproca. Samenwerking met een partij als Hyproca zien we als een goede mogelijkheid.

Hoe groot achten jullie de kans van slagen van jullie project?
Het hangt af van hoeveel draagkracht er vanuit de sector komt. We richten ons in eerste instantie op melkveehouders binnen een straal van vijftig kilometer rondom de te bouwen fabriek. We moeten een bepaald bedrag aan eigen vermogen opbrengen om te kunnen lenen bij de bank. De investeringskosten van de fabriek ramen we op zo’n 20 miljoen euro. Vooral door het feit dat we een belangrijke koppeling maken met het milieu vergroot onze kansen.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  CO2 Neutraal produceren!
  Een groene melk fabriek bouwen!
  Biogas gebruiken!
  Windenergie gebruiken!
  Eigen warmte gebruiken!

  En dan de melk de halve wereld over slepen!

  Ik weet niet of het concept zo goed is doorgedacht!

Of registreer je om te kunnen reageren.