Rundveehouderij

Achtergrond

Stalgordijnen moeten voor einde van de maand veilig zijn

Voor de Arbeidsinspectie is de maat duidelijk vol. Producenten van stalgordijnen moeten er voor zorgen dat vanaf 23 juni door hun geleverde automatische stalgordijnen zijn voorzien van afschermingen of beveiliging. Wordt niet aan deze eis voldaan dan moeten de systemen worden stilgezet.

De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, was een ongeluk met een automatisch stalgordijn afgelopen mei. Daarbij kwam een vijfjarig meisje om het leven.
Het ging om het tweede ongeluk met een stalgordijn in Nederland. In beide gevallen ging het om automatische stalgordijnen die worden aangedreven door een weercomputer. Overheidssubsidie op de aanschaf van zo’n systeem deed het aantal de afgelopen jaren snel stijgen. De gordijnen worden met behulp van sterke elektromotoren op- en afgerold en zijn vaak niet goed afgeschermd tegen bij voorbeeld spelende kinderen.

Vorig jaar mei kwam een achtjarige jongen om na verstrikt te zijn geraakt in een automatisch stalgordijn. Het betreffende systeem voldeed volgens de Arbeidsinspectie niet aan het keurmerk.
De stalgordijnen van Wildeboer, maar ook van vele andere producenten, bleken niet te zijn voorzien van een verplicht CE-keur. Betreffend keurmerk moet onder meer de veiligheid van het systeem garanderen. Alle fabrikanten werden door de Arbeidsinspectie op ontbrekende keurmerken aangesproken. Gevraagd werd om het probleem als sector aan te pakken.

Leveranciers van stalgordijnen hebben op initiatief van Wildeboer een werkgroep opgericht om samen tot een kwaliteitsnorm (NEN-norm) te komen. De werkgroep kwam voor het eerst op 26 januari bij elkaar. Lastig aspect was dat het probleem door een aantal partijen in eerste instantie werd toegeschreven aan de producten van Wildeboer. Drie producenten wilden daarom niet meewerken aan een oplossing en besloten de werkgroep te verlaten. De overgebleven producenten kwamen wel tot overeenstemming en investeerden samen 40.000 euro om te komen tot een kwaliteitsnorm. Dat het niet alleen om een probleem van Wildeboer ging, bevestigt het laatste ongeluk. Volgens diverse bronnen ging het dit keer om een ander systeem.

Eerder gaven producenten al aan dat het een langdurig proces is om gezamenlijk tot één kwaliteitsnorm te komen. Duidelijk is dat de Arbeidsinspectie daar niet meer op wil wachten. Verder uitstel zorgt volgens de organisatie voor levensgevaarlijke situaties. De organisatie is verder duidelijk over wie het probleem moet oplossen. ”De producent is verantwoordelijk voor het leveren van veilige spullen.”

Verschillende producenten geven duidelijk aan dat er niet aan de door de Arbeidsinspectie gestelde termijn kan worden voldaan. Iedereen lijkt het er over eens dat de eisen van de inspectie inhoudelijk redelijk zijn, maar praktisch niet haalbaar. Hoeveel onveilige stalgordijnen of systemen met windbreekgaas in de afgelopen jaren zijn geïnstalleerd, is een kwestie van gissen. Het zijn er waarschijnlijk vele duizenden en bezorgen nu de producenten en verkopers ervan hoofdpijn. Ook al hebben ze de gordijnen geïnstalleerd volgens de wensen van de klant.

Producent van stalgordijnen Wildeboer levert, na het ongeval vorig jaar, nu al haar gordijnen met een CE-keurmerk. Ook heeft het bedrijf de betreffende klanten na het eerste ongeval waarschuwingsbrieven gestuurd wat betreft de eventuele risico’s. Opmerkelijk is dat er volgens Wildeboer slechts één veehouder heeft gereageerd. Volgens Wildeboer is de onveiligheid langzaam in het systeem geslopen. ”Het is zeker niet zo dat we willen en wetens onveilige producten op de markt hebben gezet.” Hij herkent zich niet in het beeld van prijsvechter, wat door een aantal collega’s wordt geschetst. ”We zijn zeker niet de goedkoopste leverancier.”

Ook de systemen geleverd door Benny Bredek, importeur van de Duitse Arntjen stalgordijnen beschikken over een CE-keur. Bredek wijst erop dat de regelgeving wat betreft veiligheid in Duitsland strenger is. Daardoor zijn de Arntjen schermen al langer voorzien van een CE-keur. Ook hij geeft aan dat de eis van de Arbeidsinspectie inhoudelijk redelijk is maar wat betreft de termijn moeilijk te halen.
Isidoor Verwayen van Ato Agro geeft aan dat de producenten met de rug tegen de muur staan. De eis die de Arbeidsinspectie stelt is volgens hem onhaalbaar. Er is meer tijd nodig om materiaal te bestellen en te plaatsen.

Al de producenten zijn het er over eens dat moet worden voorkomen dat er ooit weer een soortgelijk ongeval plaats vindt. Grote vraag is wie de aanpassingen aan de honderden gordijnen moet gaan betalen. De Arbeidsinspectie is duidelijk. Het is de verantwoording van de producenten. Toch zijn het vaak veehouders die voor een bepaald systeem kiezen. Het ene systeem is veiliger dan het andere, en mits goed voorgelicht lijkt ook de veehouder daarom deels verantwoordelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.