Rundveehouderij

Achtergrond

Roemeense komkommers vernietigd

Popesti Leordeni – Medewerkers van een tuinbouwbedrijf in een dorp bij de Roemeense hoofdstad Boekarest dumpen kisten vol komkommers.

Popesti Leordeni – Medewerkers van een tuinbouwbedrijf in een dorp bij de Roemeense hoofdstad Boekarest dumpen kisten vol komkommers. Het bedrijf vernietigde de hele oogst van de afgelopen drie dagen, in totaal 1.500 ton. Ook in Roemenië is de markt ingestort, ondanks alle onderzoeken die aantonen dat er niets aan de hand is met komkommers en er geen zieken zijn als gevolg van Ehec in Roemenie. Het bewijst dat de Ehec-crisis geen regionaal maar een Europees probleem is. Vanwege de grote verliezen, veroorzaakt door de E.coli-hysterie, hebben de telers de Roemeense regering om een compensatieregeling gevraagd. Foto ANP

Nijelamer – Jurjen Ros uit het Friese Eastermar mocht een dagje mee met vader Gerk Ros op de vrachtwagen. Hij was een dag vrij van school. Samen met zijn vader lost hij voederbrokken en meel bij melkveehouder Klijnstra in het Friese Nijelamer. In totaal gaat het om zo’n dertien ton. Ros rijdt voor Sikma Veevoerders BV in Stroobos. Het bedrijf levert in het noorden van het land allerlei diervoeders, kunstmeststoffen en mineralen. Foto Alex de Haan

Merselo – Door een grote brand op een varkensbedrijf in het Limburgse dorp Merselo zijn woensdagochtend duizenden varkens om het leven gekomen. De brandweer wist tussen de 100 en 150 varkens tijdig uit de stallen te halen. De brand ontstond in een luchtwasser. Hoeveel varkens precies zijn omgekomen, is niet duidelijk. Eerder liet de brandweer weten dat er mogelijk 5.000 dieren in de stal stonden. Bij de brand waren twee stallen betrokken. Het vuur woedde vooral in het dak boven de achterste compartimenten. Foto Stefan Koopmans

Wilp - Perenteler Ronny Ooijman dunt handmatig zijn Triomphe de Viene in zijn perceel van drie hectare. De kwaliteit van de peren is, in tegenstelling tot de appelen, goed dit jaar. Ondanks droogte en vorst heeft Ooijman weinig last gehad van uitval. “De kleine maatjes, met een dof uiterlijk, pik ik eruit. Die brengen uiteindelijk in de supermarkt niets op.” De consument wil grove, mooie peren, weet hij. “Ik kies zelf ook altijd voor de peren die het lekkerst smaken.” Foto Ruben Meijerink

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.