Rundveehouderij

Achtergrond

Producenten stalgordijnen: eisen Arbeidsinspectie niet redelijk

De producenten en importeurs van stalgordijnen moeten aan de bak. De Arbeidsinspectie stuurde de bedrijven op 27 mei een brandbrief. Voor 1 juli moeten alle automatisch aangestuurde stalgordijnen veilig zijn.

Reden voor de brandbrief was een tweede dodelijk ongeluk met een automatisch aangedreven stalscherm in Nederland. Volgens veel producenten en importeurs stelt de Arbeidsinspectie een onmogelijke eis.

Beschermingsmaatregelen variëren van een hoes om de aandrijfas, een kap over de motor tot het plaatsten van vogelgaas voor de gordijnrol. Producent van stalgordijnen Ato Agro & Bouw service uit Vorden heeft betreffende klanten aangeschreven en een checklist toegestuurd.

Isidoor Verwaijen werkzaam bij Ato Agro heeft al heel wat reacties van klanten gekregen. “We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid wat betreft de veiligheid van de geleverde stalschermen”, legt hij uit. “Maar aan de eisen van de Arbeidsinspectie kunnen we niet voor 1 juli voldoen. Het is gewoon te veel werk.”

Landelijk gezien gaat het volgens Verwaijen niet om honderden, maar duizenden systemen die moeten worden aangepast. De aanpassingen kunnen wat betreft de kosten, afhankelijk van de stalgrootte en het gordijnsysteem variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Wat betreft de systemen van Ato Agro zijn er drie teams zzp’ers aan de slag om waar nodig de stalgordijnen aan te passen.

Hoewel Verwaijen het terecht vindt dat de producenten hun verantwoording moeten nemen, heeft hij moeite met het feit dat diverse partijen roepen dat de producenten voor alle kosten moeten opdraaien. “We willen verantwoordelijkheid dragen, maar aanpassingen hadden in een eerder stadium ook gewoon betaald moeten worden. We hoeven er niet aan te verdienen maar zien toch graag dat we de aanpassingen kostendekkend kunnen uitvoeren.”

De producenten van stalgordijnen zijn duidelijk verrast door de haast die de Arbeidsinspectie nu heeft. Toen vorig jaar mei het eerste ongeluk in Nederland gebeurde, zat de Arbeidsinspectie er bovenop. De stalgordijnen bleken niet aan het machinerichtlijn uit 2006 te voldoen. Waarom dit niet eerder aan het licht kwam is onduidelijk.

De producten geven aan er simpelweg nooit aan gedacht te hebben dat de automatische stalgordijnen onder de machinerichtlijn vallen. “De Arbeidsinspectie hoeft pas te controleren als er iets is gebeurd”, zegt Verwaijen. “Daarbij wordt iedere Nederlander geacht de wet te kennen.”

De producenten werden er, na het eerste ongeluk, door de inspectie toe aangezet om, naast de gordijnen van een CE-keur (veiligheidskeurmerk) te voorzien, als sector met een algemene veiligheidsnorm te komen (NEN-norm). Daarom kwamen de bedrijven eind vorig jaar bij elkaar.

Verwaijen vindt het jammer dat de Arbeidsinspectie niet bij alle bijeenkomsten is aangeschoven. Het bleek lastig om alle gezichten de zelfde kant op te krijgen. “Een aantal partijen achtte zich tot ongenoegen van collega’s te klein om mee te doen gezien de kosten (in totaal 40.000 euro). Het is voor de partijen die wel betalen enigszins wrang dat straks iedereen van de opgestelde NEN-norm gebruik kan maken, dus ook de partijen die niet mee wilden betalen. Een ander lastig punt was volgens Verwaijen dat elke producent vocht voor zijn eigen punt. “Dat heeft de voortgang vertraagd.”

De voorbereidingen voor de NEN-norm, zouden zich nu in een vergevorderd stadium bevinden. “De Arbeidsinspectie kwam pas afgelopen januari bij ons langs, om te melden dat we onze klanten moesten informeren over de eventuele risico’s die zij liepen”, legt Verwaijen uit. “We kregen drie maanden de tijd. Uit navraag bleek dat dit voldoende was en dat we niet meer actie hoefden te ondernemen.” Dat verklaart waarom producenten nu verrast zijn door de termijn die de Arbeidsinspectie stelt.

Als voor 1 juli niet aan de eis van de Arbeidsinspectie is voldaan moeten volgens Verwaijen leveranciers de gordijnsystemen terugnemen. Het zou gaan om een eis van de inspectie. “Maar het terugnemen van de systemen kan juridisch gezien helemaal niet. Daarom hebben we samen met een aantal collega’s en kortgeding aangespannen tegen de Arbeidsinspectie. We willen de mogelijkheid om systemen stil te leggen en een verplaatsing van de deadline.” Ato-Agro spant het kortgeding aan samen met de producenten Wildeboer, Greutink, Oostra en Boon Agrosystems.

In tegenstelling tot varkens- en kippenbedrijven zijn koeienbedrijven nog altijd voor iedereen toegankelijk. Dat is volgens Verwaijen inherent aan de bedrijfsvoering. Loonwerkers, voerleveranciers en rmo-chauffeurs rijden af en aan. “Melkveehouders moeten zich bewust zijn van de risico’s die dit met zich meebrengt.”

Hij geeft aan dat discussies met veehouders soms lastig zijn. “Vooral de grijze gebieden, je kunt de veiligheidsmaatregelen niet afdwingen, dat is het euvel. Bijvoorbeeld veestallen met ligboxen aan de buitenzijde van de stal, willen soms geen vogelgaas voor de gordijnrol aan de binnenzijde van de stal. Vroeger gingen we akkoord, maar nu niet meer.”

Ato Agro wil er volgens Verwaijen alles aan doen om geleverde stalgordijnen alsnog veilig te maken. Nieuwe gordijnen worden geleverd met CE markering. We willen melkveehouders duidelijk maken dat ze met gerust hart stalgordijnen bij ons kunnen kopen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.