Rundveehouderij

Achtergrond

Passie voor publiek

Multifunctionele landbouw is volwassen geworden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit. Op bezoek bij Marijke van Middelaar van Landwinkel en Schenkerij De Kastanjeboom in Bunschoten. ”Ik heb geleerd meer commercieel te denken.”

”Dit jaar heb ik voor het eerst een bordje moeten ophangen: ’meegenomen etenswaren mogen hier niet worden genuttigd’. Ik heb eigenlijk moeite met die tekst. Gevoelsmatig zeg ik, ga maar zitten, geniet samen met ons van het weidse uitzicht.

Niet moeilijk doen, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Maar dat kan echt niet meer. We hebben flink geïnvesteerd in onze winkel en schenkerij. Er moet ook geld worden verdiend. Wij hebben alle vergunningen, voldoen aan alle regels. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost.

Wij verkopen zuivel, ijs en vruchtensappen, we serveren appelslofjes. Lekker en voor een redelijke prijs. Nee, als passanten dan hun eigen picknickmand meenemen, dan zeg ik daar wat van.
Wij zijn zes jaar geleden begonnen met zes picknickbanken, als een van de eerste pioniers in deze omgeving. Nu hebben wij hier een volwaardige Landwinkel. Bij onze winkel hoort een schenkerij met terras. En sinds dit jaar hebben wij ook vier zogeheten kiemplekken, zeg maar prieeltjes, rond een vijver. Daar worden workshops gehouden, er wordt vergaderd, geëxposeerd en muziek gemaakt.

Wij hebben hier inmiddels een echt multifunctioneel landbouwbedrijf. De melkveehouderij staat voorop, de andere activiteiten zijn voor ons de slagroom op de taart. Ik ben hiermee begonnen omdat ik burgers het platteland wil laten beleven. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen als de koeien voor het eerst weer de wei in gaan.

Onze boerderij ligt tegen de nieuwbouw van Bunschoten en Amersfoort aan. Onze kinderen zijn vrijwel de enigen in hun klas die van een boerderij komen. Ik merkte dat mensen weinig meer weten van de landbouw, maar er wel interesse in hebben.

Ik ben eigenlijk heel idealistisch begonnen. Vanuit passie voor het boerenvak en de behoefte om dat te laten zien, te laten proeven. En ik wilde mijn eigen ding doen op het bedrijf. Daarvoor werkte ik op kantoor. Ik wilde meer thuis zijn, bij mijn gezin. Met de Landwinkel en schenkerij kan ik werk en thuis goed combineren. En ik kan er mijn creativiteit in kwijt.

Nee, De Kastanjeboom heeft geen cent subsidie gekregen. Nou ja, een klein beetje. Tweehonderd euro van de gemeente voor het bord op onze boerderij. De afgelopen jaren is er ontzettend veel geld van de overheid naar de multifunctionele landbouw gegaan. Ik weet niet waar het is gebleven, maar in ieder geval niet bij ons.

Soms heb ik het gevoel dat de subsidie vooral terecht is gekomen bij adviesbureaus, bij mensen die precies weten hoe de hazen lopen in subsidieland. Wij hoeven dat geld niet, maar er is wel sprake van oneerlijke concurrentie. Met subsidie worden soms ook goede dingen gedaan, zoals de informatievoorziening vanuit de Taskforce Multifunctionele Landbouw.

Lang niet iedereen is geschikt om publiek te ontvangen. Je moet creatief zijn, tegen drukte kunnen, communicatief zijn ingesteld. Als hier iemand de winkel in komt, voel ik aan wat voor type persoon het is, en probeer dan op gepaste wijze te reageren. Als je niet met mensen kunt omgaan, kun je beter alleen koeien blijven melken.

In onze Landwinkel verkopen we onze eigen melk en verder producten van tientallen andere collega’s. De samenwerking loopt prima, een plus een is drie.

De laatste jaren ben ik bezig om een nieuw zuivelproduct te ontwikkelen, samen met een zuiveladviseur. Nee, ik zeg niet wat, in Nederland is het in ieder geval nieuw. Na de zomer nemen we de beslissing of we echt de markt op gaan. Want dat vraagt opnieuw een flinke investering. De vraag is: durven we dat aan?

Oké, toegegeven, af en toe word ik horendol van al dat georganiseer. Toch heb ik nooit spijt gehad dat we hiermee zijn begonnen. Als de zon schijnt, het terras vol met gezellige klanten en je krijgt complimenten over de producten in de winkel, dan is het leed gauw vergeten. Veel liever dit dan een baan op kantoor. Ik ben zelf afkomstig van het platteland. Maar op school vertelde ik dat vroeger echt niet. Onze kinderen zijn juist trots op hun afkomst, bij hen geen enkele schaamte. Misschien heeft dat wel te maken met al die boeren en tuinders die hun bedrijf openstellen. Het beeld bij burgers over de landbouw is minder negatief geworden. Daar hebben wij misschien een klein beetje aan bijgedragen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.