Rundveehouderij

Achtergrond

Passeerstroken voor trekkers

Urk - Aannemer BKB Infra uit Utrecht legt tussen Urk en de snelweg A6 een passeerstrook voor landbouwtrekkers aan.

De passeerstroken dienen om landbouwverkeer ruimte te kunnen laten bieden aan sneller verkeer. De stroken zijn van gewapend beton en worden aan beide zijden van de weg aangelegd. Het betreft een proefproject van de provincie Flevoland. Na drie jaar besluit de provincie of elders in de provincie meer stroken worden aangelegd. Er gebeuren regelmatig ongelukken met trekkers en personenvoertuigen.

Foto: Alex J. de Haan

Kockengen - Loonwerker Fred Fokker schoont de sloten van melkveehouder Erik Koppers. Het schonen van de sloten verbetert de ontwatering van de weilanden. De bagger wordt gelijk op het weiland gespoten. “Hoewel de neerslag van de afgelopen twee weken de grasgroei goed op gang heeft gebracht, is al het vocht welkom”, vertelt Koppers. Ook de stikstof in de bagger is volgens de melkveehouder goed voor de grasgroei. Koppers houdt 65 melkkoeien op 35 hectare grond in het Utrechtse Kockengen.

Foto: William Hoogteyling

Uithuizermeeden - Een perceel blauwmaanzaad in bloei. De bloei duurt ongeveer een week. Blauwmaanzaad wordt vooral als decoratie op brood gebruikt. De prijzen voor blauwmaanzaad zijn sinds september opgelopen tot bijna 1420 euro per ton. Prijzen lagen in april 2009 op een dieptepunt van 800 euro per ton, maar noteerden in 2008 even 4000 euro per ton. De markt is erg wisselvallig door de grote afhankelijkheid van de Tsjechische productie.

Foto: Jan Bouwman

Colijnsplaat – Bayer CropScience vraagt aandacht voor de fytobak op de open dag van CZAV en het Agrarisch Innovatie en Kennis Centrum Rusthoeve, woensdag in het Zeeuwse Colijnsplaat. In de afgesloten bak wordt water dat overblijft na spuitwerkzaamheden gezuiverd in een gesloten systeem. ”Actieve stoffen worden opgegeten door bacteriën”, legt Jolanda Wijsmuller van Bayer uit. ”Zo voorkom je puntbelasting in het oppervlaktewater. In Frankrijk wordt het systeem al een jaar of tien toegepast en ook in Nederland is belangstelling.”

Foto: Anton DingemanseFoto

Of registreer je om te kunnen reageren.