Rundveehouderij

Achtergrond

Melkveehandel verflauwt

De handel in melkvee is verslapt. De vraag is teruggelopen vanwege de verslechterde ruwvoerpositie van veel melkveehouders. Dat werkt op de markt sterker door dan het nog steeds relatief kleine aanbod. Ook de export van vaarzen is geleidelijk verminderd. Vooral de afname van vaarzen door derde landen, in het bijzonder de Noord-Afrikaanse bestemmingen, valt nu seizoensmatig terug. In de zomer is het er te warm voor aanvoer van drachtige vaarzen. Dat heeft meteen ook zijn weerslag op de binnenlandse aanbodssituatie.
De prijzen kunnen eigenlijk pas weer gaan aantrekken zodra duidelijk wordt of de melkveehouders weer beter in hun voer kunnen komen te zitten. Daarnaast wordt afgewacht op welke termijn Nederland de status blauwtongvrij kan verwerven; die zou de export van melkvee aanzienlijk stimuleren.

Prognose: prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.