Rundveehouderij

Achtergrond

Maatlatstal plaveide weg voor gevaarlijk stalgordijn

Hoeveel onveilige stalgordijnen of systemen met windbreekgaas in de afgelopen jaren zijn geïnstalleerd, is een kwestie van gissen. Het zijn er waarschijnlijk vele honderden en bezorgen nu de producenten en verkopers ervan hoofdpijn. Ook al hebben ze de gordijnen geïnstalleerd volgens de wensen van de klant.

Bij de eerste stallen met open zijkanten werd aanvankelijk nog een relatief veilig systeem gebruikt, vertelt een grote verkoper van stalgordijnen. Het had misschien niet het vereiste CE-keurmerk, maar er was niemand die toen dacht dat dit nodig was. Met de komst van nieuwe staltypes werden ook nieuwe ventilatie- en klimaatbeheersingssystemen geïntroduceerd. Het rolgordijn beleefde zo zijn intrede langs de zijkant van veel melkvee- en paardenstallen. Met het dubbelbuissysteem, zoals dit wordt genoemd, was nog vrij weinig mis. Ook omdat het vaak met handkracht moest worden bediend.

De brede introductie van milieumaatlat-stallen veranderde de situatie. Met deze stallen deden hypermoderne, automatisch werkende en aan weerstations gekoppelde stalgordijnen hun intrede. Deze worden met behulp van sterke elektromotoren op- en afgerold en zijn vaak niet goed afgeschermd tegen bij voorbeeld spelende kinderen. Die tekortkoming in de constructie is geen gevolg van doelbewust onveilig handelen, zegt medewerker Arend van der Horst van Wildeboer in Nieuwleusen. Het ging gewoon zo. Niemand had stilgestaan bij de noodzaak van een CE-keurmerk. Al erkent hij dat boeren vaak konden kiezen tussen systemen met en zonder beveiliging. Dat was een gevolg van scherpe concurrentie tussen aanbieders en de wens van veehouders om tegen zo laag mogelijke kosten te bouwen. Een beveiliging op het oprolsysteem kost al gauw enkele duizenden euro’s.

Nu, na enkele dodelijke ongevallen en enig respijt voor de installateurs om zelf de zaken op orde te brengen, moet de toen weggelaten beveiliging alsnog worden geïnstalleerd. Wildeboer biedt inmiddels andere stalgordijnsystemen aan, de zogenoemde segment-gordijnen. Die zijn inherent veiliger, omdat ze niet meer met een oprolmechanisme werken. Van der Horst verwacht dat aan deze systemen de toekomst is.

Of registreer je om te kunnen reageren.