Rundveehouderij

Achtergrond

Lactalis mag Parmalat overnemen

Brussel – Het Franse zuivelconcern Lactalis mag de Italiaanse branchegenoot Parmalat overnemen.

Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.

Lactalis is daarmee op weg om de grootste zuivelonderneming ter wereld te worden met een jaaromzet van 14 miljard euro.

Het bod van Lactalis op Parmalat moet nog slagen. Lactalis had in april van dit jaar 29 procent van de aandelen Parmalat in handen en bracht daarop een bod van 3,4 miljard euro uit op de resterende 71 procent van de aandelen. Dit bod loopt tot 8 juli. In eerste instantie werd het bod als te laag afgewezen, maar Lactalis handhaafde dat toch. Ook kwam de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in verzet. Hij wilde een spoedwet om de overname te voorkomen. Dit ging niet door. Daarbij keurde de Italiaanse beursautoriteit het bod vorige maand goed.

Lactalis gaat er nu vanuit dat alle hindernissen zijn genomen om het bod definitief te doen slagen. Het heeft de toestemming van de Europese mededingingsautoriteit en ook lijkt te worden voldaan aan de eigen eis om op 8 juli minimaal 55 procent van de aandelen Parmalat in handen te hebben.
Cruciaal daarvoor was de opstelling van de bank Intesa Saopaolo. Die leidde tot voor kort het verzet tegen de overname en heeft zelf een aandelenpakket Parmalat van 2,4 procent. De bank heeft deze week echter de handdoek in de ring geworpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.