Rundveehouderij

Achtergrond 2219 x bekeken

Goede start voor boerengraskaas

De jaarlijkse graskaasmarkt in Woerden is het moment dat de ’Hollandse nieuwe’ onder de boerenkazen wordt gepresenteerd. Die ging duur van de hand. Ook voor gewone graskaas startte het seizoen goed, zegt handelaar John Goey goed.

De jaarlijkse graskaasdag in Woerden is meer dan alleen een toeristisch gebeuren. Al is dat aspect ook van belang voor de vermarkting van boerenkaas. Op deze zaterdagse markt wordt ook de eerste boerengraskaas verkocht. De dan neergezette prijzen zijn sterk bepalend voor de opbrengsten in de rest van het seizoen. Met een gemiddelde notering van € 4,65 tot € 4,95 per kilo is volgens kaashandelaar John Goey een goede beginprijs neergezet.

Kunnen zelfkazende veehouders daar goed mee uit de voeten?
”Ze hebben natuurlijk extra werk aan het zelf bereiden van kaas en ze moeten zorgen dat ze thuis hun zaakje op orde hebben, maar met deze prijs zien ze hun arbeid, denk ik, goed beloond.”

Hoe lang mag de eerste kaas van het weideseizoen als graskaas worden aangevoerd?
”De eerste kaas komt doorgaans eind mei op de markt. Daarna loopt de productie vijf weken door. De rest van het weideseizoen heb je in principe ook kaas van weidemelk, maar dat is niet meer de echte graskaas.”

Hoeveel boerengraskaas wordt er jaarlijks geproduceerd?
”Een ruwe schatting is dat er jaarlijks zo’n 500 ton op de markt komt. Naast de boerengraskaas wordt er ook industrieel geproduceerde graskaas op de markt gebracht, maar dat is toch een heel ander product.”

Onder de zelfkazende boeren zijn er ook meerdere die steeds meer automatiseren en op een meer industriële manier gaan werken.
”Ja, dat zie je gebeuren, maar zo lang de melk van één bedrijf blijft komen, mag het boerenkaas blijven heten. Ook al gaan op de grotere bedrijven sommige karakteristieke kenmerken van de echte boerenkaas verloren.
”In het recente verleden hebben ook enkele kaasmakers geprobeerd melk van meer bedrijven te gebruiken voor de productie van boeren(gras)kaas, maar daar is een stokje voor gestoken. Boerenkaas moet van één bedrijf blijven komen om de eigen karakteristieke kenmerken te kunnen behouden. Iedere boerenkaas heeft weer een eigen smaak en andere eigen kenmerken. Dat komt grotendeels door het gebruik van eigen melk. Als je die melk te veel homogeniseert, krijg je een product dat minder onderscheidend is van industriekaas. Dan gaat ook veel van de eigenheid en meerwaarde verloren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.