Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Fries gedeputeerde Galema vertrekt naar FrieslandCampina

Fries gedeputeerde en melkveehouder Sjoerd Galema (CDA, 48 jaar) is benoemd tot bestuurder van coöperatie FrieslandCampina. In december treedt hij aan, maar nu al wordt er volop gespeculeerd over opvolging van Cees Wantenaar. Hoe zit dat?

Melkveehouder Sjoerd Galema is benoemd tot een van de nieuwe bestuurders van coöperatie FrieslandCampina. Als zodanig wordt hij ook commissaris bij zuivelonderneming FrieslandCampina. Nu is hij nog gedeputeerde voor het CDA in Friesland. Hij vervult die functie vier jaar. Daarvoor was hij acht jaar statenlid.

Hoe zit dat, meneer Galema. Bent u de politiek beu?
“Nee, ik had dit nog prima vier jaar langer kunnen doen. Gedeputeerde zijn is een uitdagende taak, maar deze kans kwam langs en ik vind het een mooie gelegenheid om mijn nieuwe taak te combineren met een grotere aanwezigheid op mijn eigen bedrijf. Daar bleef de laatste jaren niet heel veel tijd voor over. Het werk wordt gedaan door mijn vrouw en een bedrijfsleider. Ook mijn zoon van 19 werkt steeds meer mee. Hij wil me misschien opvolgen, maar omdat de politiek zo veel tijd kostte, hebben we destijds een deel van het quotum verkocht en zijn we minder koeien gaan melken. Ik heb er nu tachtig.”

Hebt u zelf gesolliciteerd, of bent u gevraagd?
“Ik ben gevraagd. Door wie, dat weet ik niet, maar het verzoek kwam van FrieslandCampina of ik mijn CV wilde opsturen.”

En dat heeft u dus gedaan. Volgens uw CV heeft u zelfs twee melkveebedrijven, waarvan één Rusland.
“Dat betreft een deelneming in een joint-venture, Fryskaya BV, in de buurt van Moskou. Het is een melkveebedrijf van een kleine duizend hectare, met zevenhonderd melkkoeien en zevenhonderd stuks jongvee. Ik zit erin met nog een boer, een register-accountant en een bedrijfseconoom.”

Komt u daar regelmatig?
“Ja en nee. De laatste jaren ben ik daar misschien nog steeds één keer per jaar geweest, maar dat is ook regelmatig.”

U bent vast een voorstander van weidegang. Dat weegt tegenwoordig zwaar bij FrieslandCampina.
“Ik weid mijn koeien inderdaad en ben van plan dat ook te blijven doen. Ook als ik straks mijn veestapel weer wil uitbreiden. Over de ledendiscussie over de weidegang wil ik me nu echter niet uitlaten en of mijn standpunt heeft meegespeeld bij mijn benoeming kan ik niet zeggen.”

U bent een bestuurlijk zwaargewicht en hebt ook de nodige functies gehad in agrarische en agro-gerelateerde organisaties. Met het bedrijfsleven, waar u straks als commissaris mee te maken krijgt, hebt u zo op het oog minder ervaring.
“Dat klopt, maar toch heb ik op dat gebied wel iets gedaan. Zo was ik president-commissaris van de haven van Harlingen en was ik vertegenwoordiger bij Nuon namens grootaandeelhouder Friesland.”

Is het vanwege al die ervaring dat sommige mensen u al zien als de opvolger van Cees Wantenaar?
“Dat weet ik niet. Ik treed pas in december aan en dan zal ik wel verder zien. Eerst moet ik me inwerken. Bovendien is met mij is nog geen enkele afspraak gemaakt over eventuele portefeuilles.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kan best een capabele bestuurder zijn, maar geef 'm snel een mediatraining. Zijn antwoord op de vraag 'hebt u zelf gesolliciteerd of bent u gevraagd' is volstrekt ongeloofwaardig. Niet weten door wie je bent benaderd als je gevraagd wordt om commissaris te worden in een bedrijf met een omzet van negen miljard euro.... Dat is heel raar.

Of registreer je om te kunnen reageren.