Rundveehouderij

Achtergrond

De onnavolgbare melkprijs van FrieslandCampina

Doetinchem - De belangrijkste melkprijs voor Nederlandse veehouders is de garantieprijs van FrieslandCampina.

En niet alleen voor hen. Ook voor de overige Nederlandse zuivelbedrijven is het de toonaangevende melkprijs. Bij de vaststelling van hun prijzen kijken ze altijd naar FrieslandCampina. Formeel heet de garantieprijs het gewogen gemiddelde te zijn van de gepubliceerde prijzen van een reeks andere Noordwest-Europese zuivelbedrijven, maar omdat deze prijs achteraf, vóóraf wordt gepubliceerd, is het toch de leidende melkprijs. Ook omdat die staat voor zo’n groot volume.

Wie echter probeert te ontrafelen hoe de garantieprijs tot stand komt, raakt snel het zicht kwijt. Alleen al het herberekenen van de jaarlijkse garantieprijs uit de maandelijkse voorschotten is een onbegonnen opgave. Wie dat doet, constateert al gauw dat de leden van FrieslandCampina niet de opgegeven garantieprijs uitbetaald krijgen. Een veehouder met een jaarleverantie van 500.000 kilo komt bij de standaardgehaltes al snel € 500 te kort. Volgens FrieslandCampina is zo’n berekening ook de verkeerde aanvliegroute. Leidend is de garantieprijs op jaarbasis. Van daaruit worden de maandelijkse voorschotten afgeleid. Afrondingsverschillen en correcties leiden dan al snel tot afwijkingen bij een nareken-oefening, heet het.

Of registreer je om te kunnen reageren.