Rundveehouderij

Achtergrond

Consolidatieslag Europese zuivel komt op gang

De Europese zuivelindustrie komt steeds meer in het teken te staan van fusies en overnames. In Duitsland gingen afgelopen jaar Nordmilch en Humana Milchunion samen verder als DMK. In Frankrijk nam Sodiaal zuivelbedrijf Entremont over.

Zowel DMK als Sodiaal zijn als nieuwkomers terug te vinden in de Global Dairy top-20 die de Rabobank heeft gepresenteerd. De bank verwacht dat er komende periode meer fusies en overnames gaan volgen.

FrieslandCampina is afgelopen jaar een plaats gezakt op de top-20 grootste zuivelondernemingen op basis van omzet. De onderneming realiseerde in 2010 een omzet van 8,8 miljard euro en kwam daarmee op de vijfde plaats in de ranglijst. Het Nederlands/Brits Unilever bleef staan op de tiende plek met een geschatte zuivelomzet van 5,1 miljard euro.

Dat FrieslandCampina nog niet meedoet wat betreft fusies of overnames verwondert Mark Voorbergen, zuivelmarktdeskundige bij de Rabobank, niet.  “Bij FrieslandCampina hebben ze nog aardig wat op hun bordje, na de afgelopen fusie.” Hij geeft aan dat ook Arla een aantal jaar de tijd nodig had om de boel op orde te krijgen na de fusie met het Deense MD Foods in 2000. Toch betekent dat volgens hem niet dat er bij FrieslandCampina niet wordt rondgekeken. “Alle coöperaties die zich in een groeigebied wat betreft de melkproductie bevinden zijn op zoek naar afzetmogelijkheden.” Daarvoor zijn volgens Voorbergen ook mogelijkheden binnen de EU, door tegen een concurrerende prijs te produceren.

De top-20 van de Rabobank wordt nog steeds aangevoerd door Nestlé. Het Zwitserse bedrijf steekt met een omzet van 21,2 miljard euro nog steeds met kop en schouders boven de rest uit. De nummer twee op de lijst, Danone, volgt met een zuivelomzet van 12,3 miljard euro. Opvallend is de stijging van Fonterra. De onderneming neemt met een omzet van 9,1 miljard euro in 2010 de derde plek over van het Franse Lactalis. De onderneming kon flink profiteren van de hoge zuivelprijzen voor bulk op de wereldmarkt.

Nieuwkomers op de lijst zijn zoals genoemd DMK met een omzet van 4 miljard euro, en Sodiaal met eveneens een omzet van 4 miljard euro. De onderneming zijn op respectievelijk de dertiende en veertiende plek de lijst binnengekomen.

De Chinese zuivelondernemingen Yili en Mengniu zagen beiden hun omzet fors stijgen. De omzet van Yili steeg van 2,5 naar 3,3 miljard euro. Menghiu zag haar omzet stijgen van 2,7 naar 3,4 miljard euro. Hoewel de ondernemingen in de top-20 daalden is toch sprake van een ongekende groei. “Helemaal als je beseft dat het gaat om autonome groei”, aldus Voorbergen. De Chinese zuivelondernemingen hebben geen overnames nodig om een snelle groei te realiseren. “Er is ruimte genoeg voor iedereen.”

De grootste wijziging in de lijst volgend jaar zou goed veroorzaakt kunnen worden door Lactalis, als de Franse zuivelonderneming er in slaagt om het Italiaanse Parmalat over te nemen. Over 2010 realiseerden de ondernemingen samen een omzet van 13 miljard euro, en daarmee zouden ze in de huidige lijst de tweede positie innemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.