Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Comfortabel liggen op eigen mest

Hergebruik van gescheiden koemest als vulling voor diepstrooiselboxen lijkt een ideaal hergebruik. Sommige boeren zijn er direct voor gewonnen, maar wat zijn de risico’s? Valacon Dairy en Nizo Food Research zoeken het uit.

Een aantal melkveehouders in Nederland gebruikt al gescheiden koemest als vulling voor diepstrooiselboxen. Het droge materiaal dat uit de mestscheider komt is fijn ligmateriaal. Bovendien bespaart het mestafvoerkosten en de aankoop van strooisel. Het lijkt een keuze met vooral voordelen. Op verzoek van de werkgroep duurzaam melkvee Groningen laat het Productschap Zuivel toch even beter kijken naar de voor- en nadelen ervan. Een praktijkproef op drie melkveebedrijven in Groningen wordt begeleid door adviesbureau Valacon Dairy en Nizo Food Research. Aan Willem van Laarhoven van Valacon de vraag of het gebruik van gescheiden mest als strooisel niet vragen is om problemen.

”Waarom zou het gevaarlijker zijn als boxvulling dan andere materialen? Er zijn ook bedrijven die paardenmest gebruiken of compost. Daar zitten ook van allerlei micro-organisamen in die ziekten kunnen overbrengen. Sterker nog, ik ken bedrijven die Klebsiella hebben binnengehaald door het gebruik van schoon zaagsel.”

De gezondheidsdienst moet er weinig van hebben.
”Ik heb het ook gehoord. Er zijn meer mensen en instanties die er voor waarschuwen. Het kan uiteindelijk helemaal fout blijken te zijn, maar het kan ook helemaal goed zijn. Daarom laten we het nader onderzoeken. Je kunt wel een bepaald gevoel hebben, maar je wilt het zeker weten. Nizo Food Research doet als onbevooroordeelde instantie het microbiële onderzoek. Dat gebeurt op drie bedrijven: één met weidegang, één met een hoge productie en één heel groot bedrijf. Zo betrekt je verschillende situaties in de afweging.”

Verkopers van mestscheiding prijzen het hergebruik van mest als boxvulling van harte aan. Boeren die ermee werken zijn ook overwegend positief. Zij zien in eerste instantie louter financiële voordelen: geen duur strooisel meer, minder mestafvoer...
”Ja, plus maximaal koecomfort en minder uitval.”

Maar koemest! Dat is uiteindelijk toch vragen om problemen?
”Dat hoeft helemaal niet. Die gescheiden mest is intern materiaal. Als er al micro-organismen in zitten, zaten die toch al op het eigen bedrijf. Je haalt geen extra risico’s naar binnen. Bovendien zien de resultaten van de bedrijven waar er al mee wordt gewerkt, er goed uit.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    In reactie op het gebruik van gescheiden mest als ligbed voor rundvee zal het product van eigen bedrijf de minste risicos geven t.a.v. de besmetting van bacterien .
    Wanneer een veehouder dit product van zijn b.v. buurman ontvangt zal het besmetting groter worden.Hiervoor zou u gescheiden matriaal uit een vergister kunnen gebruiken , want het matriaal uit een vergister is vrij van salmonela en entro bacterien door hygienisatie tevens is dat matriaal onkruidvrij zodat tijdens bemesting geen onkruiddruk uit deze aanvoer is te verwachten, we kennen diverse ondernemers die hier goede resultaten met gescheiden dygestaat hebben, het verlaagd het celgetal met 100 punten zodat zij een hogere kwaliteit melk afleveren aan de fabriek.
    Dekker Putten

Of registreer je om te kunnen reageren.