Rundveehouderij

Achtergrond

Braziliaanse rundvleesindustrie in opmars

Utrecht - De Braziliaanse rundvleesproductie maakt op het ogenblik een duidelijke groeiperiode door. Dat concludeert de Rabobank in een rapport over de Braziliaanse rundvleesproductie.

Volgens de bank zal de rundvleesproductie dit jaar ongeveer één procent groeien ten opzichte van het niveau van 2010. De huidige productie ligt op een niveau van 9 miljoen ton per jaar. Die grotere productie wordt voor een deel afgezet op de binnenlandse markt. De binnenlandse vraag is groeiende. De consumptie van rundvlees is gegroeid van 34 kilo per hoofd in 2004 naar 37 kilo per hoofd van de bevolking in 2009. Er was sprake van verminderde consumptie van rundvlees tijdens de economische crisis die eind 2008 begon. Nu trekt de vraag weer aan. Ook de komende jaren verwacht Rabobank een groei van de productie met 290.000 ton per jaar.

Ook zijn er grotere exportmogelijkheden. De vraag naar rundvlees groeit in de sterk ontwikkelende markten van China en Rusland. Brazilië is een belangrijke leverancier van rundvlees op deze markten. Bovendien verwacht de Rabobank een daling van de wereldwijde productie van rundvlees. In de Europese Unie zal de productie dalen, evenals in de Verenigde Staten, China en Argentinië.
Rusland blijft Brazilië's belangrijkste exportmarkt. Wel krijgt Brazilië te maken met concurrentie van de Verenigde Staten die extra exportquota voor de Russische markt hebben weten te bemachtigen. Ten opzichte van Australië heeft Brazilië het voordeel dat het de West-Russische regio’s gemakkelijker kan bereiken.

De Braziliaanse export naar de Europese Unie kelderden de afgelopen jaren van 270.000 ton in 2007 naar 50.000 ton in 2008. Dat gebeurde onder invloed van de Europese traceerbaarheidseisen. Het aantal primaire bedrijven dat aan de Europese eisen kon voldoen daalde van 10.000 tot 100 stuks. De Rabobank verwacht dat de export van Brazilië richting Europa zich zal herstellen. Steeds meer bedrijven voldoen aan de Europese eisen en bovendien staat de Europese productie van rundvlees onder druk. De groeiende Braziliaanse export naar Europa kan ten koste gaan van de export van Uruguay naar Europa. Uruguay profiteerde de afgelopen jaren van het wegvallen van de Braziliaanse exporten naar Europa.

Recent heeft Brazilië exportovereenkomsten ondertekend met China. De verwachting is dat Brazilië een sterke positie zal opbouwen op de Chinese markt. De Braziliaanse rundvleesverwerkende industrie is nog tamelijk versnipperd. Kleine en middelgrote bedrijven richten zich vooral op de regionale markten. Daar tegenover zijn er de grote bedrijven die zich richten op de wereldmarkt. De top drie verwerkers in Brazilië hebben een marktaandeel van 35 procent in de verwerking. Ter vergelijking: De top drie van de Verenigde Staten heeft een marktaandeel van 65 procent in de verwerking.

Opmerkelijk is verder dat Braziliaanse bedrijven zich tamelijk actief roeren op de internationale overnamemarkt. Op die manier willen deze bedrijven rechtstreeks toegang verkrijgen tot nieuwe markten. Ze roeren zich vooral in de Mercosur landen, maar de laatste jaren ook in Noord-Amerika, Europa en Oceanië. De Rabobank verwacht een verdere consolidatie van de Braziliaanse rundvleesindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.