Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelsector wil steun kleine vergisters

Zoetermeer – Kleine mestvergisters moeten in aanmerking komen voor de de nieuwe Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE+).

Dit stellen de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland in een brief aan minister Maxime Verhagen van ELI. Als argumenten om hun pleidooi kracht bij te zetten noemen NZO-voorzitter Cees ’t Hart en LTO-voorzitter Albert Jan Maat dat kleine mestvergistingsinstallaties de emissie van methaan beperken. Ook worden Nederlandse innovatieve techniek en de lokale economie ermee gestimuleerd, stellen ze.

In de huidige opzet van de SDE+ is geen bedrag gereserveerd voor de kleine vergisters. Als dat niet verandert, komt het doel van een 100 procent energieneutrale zuivelketen in 2020 in gevaar, vrezen LTO  en NZO. Mestvergisting speelt een sleutelrol in de reductieplannen van de melkveehouderij en zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.