Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Waarom tellen aan weidegang?

Het draait niet om het voordeel van een paar mille, maar om de beleving van de boer.

Stichting Weidegang heeft 24 adviseurs in dienst om adviezen te verstrekken. Dat is nog niet genoeg, deze week werd bekend dat zes man extra zijn aangetrokken, vooral om West- en Zuid-Nederland te bedienen. Dan denk je eerst: wow, weidegang leeft! Er is enorme vraag naar adviezen. Niet helemaal, dus. De 24 man deden het advieswerk naast hun eigenlijke werk en deden jaarlijks zo’n 250 bezoeken van een halve dag om advies te geven.
Dat zoveel gerekend moet worden aan weidegang, is vreemd. De sigarendoos volstaat. Weidegang geeft een beetje minder mestafzetkosten, je moet wat meer voer aankopen, er is wat meer arbeid nodig, er zijn wat lagere mechanisatiekosten en ga zo maar door. Streep de plussen en minnen tegen elkaar weg en weidegang valt altijd een paar duizend euro per jaar lager uit in kosten, afhankelijk van bedrijfsopzet, verkaveling en noem al die factoren maar op.
Dan ligt daar die uitslag, en dan? Dan gaat toch de emotie overheersen. Wil je de zekerheid van stabiel rantsoen of wil je koeien in de wei? Kick je op mechanisatie, een grote trekker met frontmaaier en vette opraapdoseerwagen of ga je voor het gemak van koeien die de weide afgrazen? Telt imago? Zijn de voorkeur en afzetkansen van de melkfabriek belangrijk? Dat soort dingen.
Wie gaat voor de laatste berekende euro, wens ik veel succes. Hoe die berekening op papier ook uitvalt, ze klopt toch niet. De grasopbrengst is nooit die van het standaardjaar. De mechanisatiekosten wijken af door de stijgende of dalende dieselprijs, meer of minder onderhoud dan geraamd, et cetera. Begin dus maar eens met een post onvoorzien van vijf of tien mille te noteren. En zet die neer aan de kant waar je hart niet naar uitgaat.
Als het puur draait om het financiële voordeel van weidegang of permanent opstallen, denk ik niet dat je over 15 jaar nog boer bent. Dan ben je ondernemer in een andere sector die beter rendeert, of het rendement is nu al zo laag dat er geen toekomst meer is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Realist

  Ik denk als je hier alleen maar mee bezig bent, nu maar onmiddellijk moet stoppen. Duizenden willen bepalen hoe het voedsel geproduceert moet worden. Maar als er betaald moet worden zijn ze nietr thuis. Ze denken dat het terug moet in de tijd van 60 of 70 jaar geleden. Wie wil dat werk van toen nu nog doen? Als je het lef hebt om de boer steeds maar weer met het geweer op hun hoofd houdt om hen tot alles te dwingen, haal dan de trekker ook maar over! Wie wil zo nog boer worden? Het beleid hangt van onzin aan elkaar! Ga is eerst met twee benen op de grond staan, voor dat het te laat is!

 • no-profile-image

  willem

  Arme koeien in die blood heete zon.
  Straks moet je ook nog verplicht bomen in je land zetten voor schaduw.
  Laat elke boer nauw gewoon doen wat hij/zij zelf wil.

 • no-profile-image

  X

  Ja willem en daarna verplicht een afdak tegen de zon en de regen en dan moeten ze terwijl ze onder het afdak zijn over water kunnen beschikken en daarna moeten de wanden dichtgemaakt zodat die arme beesten ook uit de wind kunnen liggen en daarna om ze extra te vertroetelen moet er onder het dak ook voer beschikbaar zijn......... Is het niet makkelijker om gewoon de deur open te zetten en de koeien te laten kiezen?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Robert, u begrijpt waar het om gaat; boer zijn of ondernemer worden/zijn. Natuurlijk laat ik mijn staldeuren los en mogen de koeien zowel binnen als buiten verblijven!!!... Natuurlijk kunnen bij ons de koeien genieten onder de schaduw van bomen, natuurlijk!!!... Natuurlijk besparen wij op medicijnen en veearts bezoek!!!... Maar dat betekent niet dat ons netto-resultaat lager/minder is!!!... Misschien wel hoger(?). Bovendien heb ik daardoor meer plezier in m'n werk!!!...

 • no-profile-image

  veehouder

  Piet, een mooi verhaal, maar weinig inhoud. Bij mij kwamen de koeien eerst ook altijd buiten. Maar doordat de ligboxenstallen veel verbeterd zijn, vooral open dus veel lucht en licht, is het veel beter voor de koeien binnen als buiten. Het constante voer is van het grootste belang voor de koe. Buiten met zijn wisselvallig weersomstandigheden eist zijn tol van de koe. Over de milieu omstandigheden zullen we het maar niet over hebben. Dan mag er geen beest meer naar buiten! Maar laat dit maar aan de boeren over, die moeten het zelf blijven bepalen!!!

 • no-profile-image

  Consument en veehouder

  Robert, ik denk dat het om veel geld gaat. Nu blijkt het al snel om 4 of 5 eurocenten per liter aaan meer kosten te gaan! Bij 500000 kg melk is dit an 20 tot 25 duizend euro aan kosten per bedrijf. Hoe groter het bedrijf is , zijn dekosten in verhouding nog veel groter. Een paar koeien in de wei is leuk, maar het gaat er om of het in de prakijk ook goed is. Ik denk dat die Amsterdamse mensen mooi daar moeten blijven. Ze hebben zelf meer dan problemen genoeg, laat ze zich daar maar mee bezig houden. Van boeren hebben ze geen spier verstand!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.