Rundveehouderij

Achtergrond

Vorstschade in mais

Hoe troosteloos het er bovengronds ook uitziet, controleer het hele plantje voordat u verregaande maatregelen als overzaaien neemt.

Eind vorige week daalden de temperaturen aan de grond plaatselijk fors, soms tot meer dan 8 graden vorst. Mais is kwetsbaar. Hoe troosteloos het er bovengronds ook uitziet, controleer het hele plantje voordat u verregaande maatregelen als overzaaien neemt. Nu, een paar dagen na de vorst, is het verstandig om ieder perceel afzonderlijk te bekijken.

Het belangrijkste uitgangspunt is het groeipunt (knop). Tot in het vijfde of zesde bladstadium zit deze nog onder de grond. Daarmee is de knop relatief goed beschermd tegen de vorst. Door vorst kleurt het maisplantje bruin. Is de groeiknop echter ook bruin, dan sterft het plantje af. Komt het bruine gedeelte dichtbij de groeiknop (1 tot 2 centimeter), dan is er zowel kans op afsterven als op overleven. Wacht dan een paar dagen en bekijk de ontwikkeling. Is de groeiknop en omgeving ervan nog groen, dan leeft het plantje nog, ook al is het blad bruin. Met de nodige groeivertraging zal het alsnog herstellen.

Bron: Pioneer zaden

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.