Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voorjaarshectiek

Menig boer heeft de laatste weken de weersvoorspellingen geraadpleegd: we willen water.

Eigenlijk is het vanaf half maart drogend weer. Fantastisch, dit voorjaar: alle voorjaarswerkzaamheden zijn onder goede omstandigheden uitgevoerd. Slepen, rollen, bemesten met kunstmest en/of drijfmest, alles ging crescendo en het gras kwam mooi aan de gang. Af en toe de nachten koud, zelfs met nachtvorst en dat stagneert de groei enorm.

De boeren die weiden, hebben een groter areaal nodig dan ze hadden gepland. De hergroei komt slecht op gang.
De mais is hier en daar al voor 15 april de grond in gegaan en staat er mooi bij. De nachtvorst kan deze pret nog bederven. Zo niet, dan kan het een best maisjaar worden, wanneer we op tijd wat zon en water krijgen.

Flink wat boeren zijn aan de slag gegaan met mais onder plastic zaaien. Deze wijze van groei-intensivering kan wel eens flink opgang maken. Pluspunt is dat door een vroege oogst de akkers onder betere omstandigheden ingezaaid kunnen worden. Dit geeft minder uitspoeling en, belangrijker nog: organische stof. En dat organische stof belangrijk is, dat laat dit voorjaar wel zien. Daar waar voldoende organische stof in de bodem zit, groeit het gras de laatste twee weken nog door. Het vermogen vocht en voedingsstoffen te leveren, wordt steeds belangrijker door krappere aanwendingsnormen.

Deze week wordt er volop gemaaid. Niet omdat er zoveel staat, maar omdat er regen komt en er staat wel genoeg. Het zijn altijd mooie beslissingen in het voorjaar. Laat je het langer groeien, dan heb je kans op een te zware snede. En dat voer behoeft dan dure bijvoeding in de winter. Bij ons ligt - naast risicospreiding - de nadruk op het oogsten van een voldoende hoeveelheid eerste snede met een hoog eiwitgehalte. Dat is een goede basis om een betaalbaar rantsoen te verkrijgen. Het lijkt te lukken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat hoge eiwitgehalte zal wel lukken met zo'n intensief bedrijf. Dit in tegenstelling tot extensieve collega's, die met flinke tekorten te maken hebben. Lang leve de goed werkende mestwet!

Of registreer je om te kunnen reageren.