Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Veel vraag naar schaars ruwvoer

Vanwege de droogte van de afgelopen maanden zijn hooi en stro van goede kwaliteit nog steeds moeilijk te vinden. Weidehooi is vrijwel niet leverbaar. Vooral buitenlands gedorst hooi, zoals roodzwenk en rietzwenk, is dan ook goed gevraagd bij de melkveehouders. Het doet rond €185 per ton.
Veel melkveehouders hebben behoefte aan aanvulling van hun ruwvoer. Er zijn er die al eerder in het jaar voorraden voortijdig hebben moeten aanbreken. Gezien de kwaliteit van het vroeg gemaaide gras in de kuil, met relatief veel suikers, niet al teveel eiwit en te weinig structuur, is ruwvoer nodig. De genoemde hooisoorten zijn goed voor de pensprik.
Het snijmaisaanbod is beperkt, maar ook de vraag is matig. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het hoge prijsniveau, dat rond €60 per ton hangt en ook boven 100 % van de voederwaardeprijs uitkomt. Erwtenvezels zijn beperkt leverbaar.
Ook bostel is bij boeren gewaardeerd, als eiwithoudend krachtvoer dat bovendien gunstig is voor de penswerking. Nu vanwege de grote vraag naar bostel de prijzen flink zijn opgelopen, tot meer dan 100 % van de voederwaardeprijs, besluiten er echter ook melkveehouders om te stoppen met bostel. De aanvoer is, gezien het grote productievolume in de bierbrouwerij, ruim voldoende.
Tarwegistconcentraat is her en der zeer beperkt leverbaar. De fouragehandel heeft onvoldoende aanvoer uit de bio-ethanolindustrie, gevolg van de hoge graanprijzen.
Het prijsniveau van de aardappelproducten (snippers) stokt bij €40 per ton, voor veel veehouders het prijsplafond.

Prognose: Ruwvoer duurder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pipo

  als je vee heb en geen land dan zul je wel moeten betalen voor voer

 • no-profile-image

  voer

  voor wat hoort wat

 • no-profile-image

  martin

  altijd nog goedkoper dan land pachten of kopen

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Pipo, je kunt ook 30% van je quotum verleasen. Dat brengt op dit moment € 0,25 per liter op, de fabriek betaald € 0,35 per liter. Je kunt nooit voor € 0,10/liter voeren en werken. Slacht en gebruiksvee is duur. Verkoop een aantal vaarzen/2e kalfskoeien, ga kritisch door je overige vee en laat een ander voor je melken.......
  Je verdient dan meer dan met voer aankopen!

 • no-profile-image

  geen veehandelaar

  @ veehandelaar, je bent vergeten om er bij te schrijven dat het ook leuk is om ruwvoer te verkopen. Dan krijg je en 25 cent voor de melk veel te veel voor goed vee. En je kunt voer verkopen en duur mest aanvoeren. En ook nog op vakantie!

 • no-profile-image

  Eerlijk

  Na zonneschijn komt regen....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.