Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vastere markt voor gebruiksvee

In de eerste vier maanden van 2011 zijn er relatief veel Nederlandse koeien geslacht. Dat blijkt uit gegevens van het PVE. In vergelijking met dezelfde periode van 2010 verwerkten de slachterijen er ruim 10 procent (14.500) meer. In aanmerking moet wel worden genomen dat in het najaar van 2009 meer koeien naar het slachthuis zijn gebracht dan gebruikelijk, om nog gebruik te kunnen maken van een slachtpremie. Dit voorjaar heeft de melkveehouderij echter vooral meer koeien afgevoerd in de leeftijdscategorie 3,5 tot 5 jaar (plus 18 %). De extra aantallen koeien in de categorieën van 5 tot 7 jaar en van 7 jaar en ouder zijn beduidend geringer (plus 11 %, respectievelijk plus 7 %). Dat duidt op productiebeperking. In het eerste kwartaal liep het melkseizoen nog, waarin de melkveehouderij flink boven het toegestane quotum produceerde.
Het aantal slachtingen neemt nu seizoensmatig af, Het komt zelfs onder het toch al bescheiden niveau van het eerste halfjaar van 2010. De stabiele tot stijgende melkprijzen en zicht op zich eveneens stabiliserende voerprijzen bieden geen stimulans om extra melkvee uit te selecteren. De boeren zijn zuinig op hun koeien en hoeven nu het melkseizoen amper begonnen is geen gas terug te nemen in de productie. Vandaar dat er nu een stevig prijsniveau van het melkvee resulteert. De vraag naar eersteklas melkkoeien is goed, bij beperkt aanbod. Ook in het buitenland is Nederlands melkvee dit jaar gevraagd. Dat blijkt uit het in het eerste kwartaal vastgehouden verhoogde exportvolume van eind vorig jaar.

Prognose: prijshoudend

Eén reactie

  • no-profile-image

    Robert DE MELKER

    Goeiedag collega's, als melkveehouder hebben we "EINDELIJK" eventjes ademruimte...nu met die extreem duire voerprijzen! We moeten op zijn minst 7cent de liter winst maken om er te geraken, ik laat elke 3 dagen 7500liter melk ophalen...maar alles moet afbetaald worden! NU zijn na heel vele jaartjes nu es eventjes ons afvalkoeien es duur, nou 3 eurootjes geslacht?! Was vroeger véél meer!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.