Rundveehouderij

Achtergrond

'Microvergister ontzorgt en levert op maat

Bij de melkveehouders Piet en Wilco Hilhorst in Noord-Sleen staat een nieuwe generatie microvergister, die mest snel en effectief omzet in biogas. Het gaat nog om een prototype, maar de installatie lijkt een grote toekomst tegemoet te gaan.

De micromestvergister/raffinage-installatie die bij de maatschap Hilhorst in Noord-Sleen staat, is nog een prototype. De installatie draait, maar er is in de voorbije tijd nog regelmatig aan gesleuteld en verbeterd. Bovendien gaat het gas dat ermee wordt geproduceerd, nu helaas nog de lucht in.

”Eigenlijk heel erg zonde,” stelt zoon Wilco Hilhorst vast. ”Het gas is van uitstekende kwaliteit. Het is bijna nog beter dan aardgas en kan zo het landelijke leidingnet in, maar door allerlei regels kan dat nog steeds niet.” De installatie heeft bovendien meer in huis dan alleen de mogelijkheid om biogas van een hoge kwaliteit te produceren. De apparatuur is veel compacter en daarmee ook goedkoper dan de bekende grote vergisters. Bovendien verloopt het productieproces sneller.

Wat kost zo’n microvergister?
”De hele installatie moet zo’n 350.000 euro kosten.”

Dat is dus aanmerkelijk minder dan een grote vergister, die ook co-vergistingsproducten nodig heeft.
”Ja. Dit is een installatie op de maat van een gewoon melkveebedrijf. Bij een bedrijf van tweehonderd koeien kan 100.000 kuub schoon groen gas worden geproduceerd. Daar is in principe geen opslag voor nodig, omdat het gas vanwege de hoge kwaliteit direct het distributienet in kan. Ook een voordeel is dat er alleen mest in hoeft en je je dus niet druk hoeft te maken om co-vergistingsproducten.”

Kan het gas ook op het eigen bedrijf worden gebruikt?
”In principe wel. Het gas kan ook vloeibaar worden gemaakt om te dien als transportbrandstof – voor auto, vrachtauto of trekker, maar aan die stap wordt nog gewerkt.”

Naast gas komt er nog meer uit de installatie.
”De installatie scheidt eindproducten als kalium en fosfaat uit, plus droge organische stof. Dat laatste is prima te gebruiken als bodemverbeteraar. De mineralen zijn nog niet officieel als kunstmestvervanger erkend. Daar is het wachten nog op.”

Een kwestie van tijd?
’Hopelijk. De belangstelling voor de installatie is groot. Volgens fabrikant Agri MoDem zijn er al tien verkocht en hebben veel andere boeren interesse. Machinefabrikant Lely is ook in het project gestapt. Dit ziet de microvergisters als een mooie aanvulling op haar veehouderijpakket.”

Of registreer je om te kunnen reageren.