Rundveehouderij

Achtergrond

'Melkgeitenhouders moeten meer en slimmer samenwerken'

De melkgeitenhouderij viert dinsdag 24 mei haar 25-jarig jubileum met een symposium in het Gelderse Beesd. Lang terugkijken is er echter niet bij, als het aan Jeanette van de Ven ligt.

”Ons gaat het erom een doorkijkje te maken naar de volgende 25 jaar,” zegt Jeannette Van de Ven, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij. ”We willen in beeld brengen wat nodig is om de volgende 25 jaar weer te kunnen vieren.”

De voorbij twee jaren stonden sterk in het teken van de Q-koorts. Kan dat dossier nu worden afgesloten?
”De Q-koorts zelf lijkt aardig onder controle gebracht. Het aantal menselijke besmettingen is dit jaar gelukkig beperkt gebleven en er zijn geen bedrijven meer geruimd, maar de sector kan nooit meer terug naar eenzelfde soort situatie als voor de epidemie. We staan nu volop in de belangstelling en lopen in alle discussies mee, of het nu gaat om diergezondheid, dierenwelzijn of megastallen. Dat is iets wat, denk ik, blijvend zal zijn in de komende jaren.”

Gaat het de geitenhouders economisch gezien ook weer goed, of valt dat tegen?
”De voerprijzen zijn hoog, terwijl de geitenmelkprijzen nog maar langzaamaan omhoog gaan. De marge is dus krap op veel bedrijven.”

Hoe moet de sector de komende jaren weer geld gaan verdienen?
”Meer en slimmer samenwerken. De tijd van pionieren, zoals in de eerste 25 jaar, is echt voorbij. Als we het hebben over meer samenwerking in de sector, gaat het niet alleen om de melkverwerkers die meer samen moeten doen. Iederéén in de sector moet daaraan meedoen. Of het nu gaat om verbetering van de bokjesafzet of een kwaliteitstraject.”

Is na alles wat er in de afgelopen jaren is gebeurd, de groei uit de sector?
”Dat is lastig in te schatten. Ik verwacht niet dat er heel veel nieuwe bedrijven bijkomen, maar de autonome groei van bedrijven zal nog wel door blijven gaan, denk ik.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.