Rundveehouderij

Achtergrond

FrieslandCampina boort ’veiliger’ melksegment aan

Met de aanstaande overstap van merkmelk met een hoog percentage onverzadigde vetzuren naar Campina-melk met een verbeterde voedingswaarde boort FrieslandCampina een ’veiliger’ productsegement aan.

Juridisch gezien is het gemakkelijker om melk te produceren met extra mineralen, vitamines en andere natuurlijk voorkomende ingrediënten dan om merkmelk te produceren met een zodanig hoog percentage onverzadigde vetzuren dat het echt onderscheidend zou zijn.

Uit een recente uitspraak van de Europese voedselautoriteit EFSA vloeit voort dat FrieslandCampina niet verder kon gaan met de productie van merkmelk op de huidige wijze. Daarvoor is het gemiddelde percentage Omega-3 en -6 vetzuren te laag. Om een echte voedingsclaim te kunnen handhaven zouden veehouders nog meer Nutex en andere vetzuur-verhogende ingrediënten moeten voeren dan nu. Dat zou de voerkosten flink verhogen en de vraag is maar of het goed zou zijn voor de koeien. Daarbij komt dat andere producenten van voedingsmiddelen met extra Omega-3 en -6 al eerder hebben geconstateerd dat de markt hiervoor tegenvalt.

De focus verschuift daarom naar de productie van Campina-melk met een hoger gehalte aan gezonde mineralen en vitamines. Dat moet worden bereikt door het gebruik van een nieuw rantsoen, waarvoor FrieslandCampina zelf de meeste ingrediënten levert. Dochterbedrijf Nutrifeed wint de benodigde mineralen en andere toevoegingen grotendeels terug uit resten van eerder geleverde melk. Het lijkt een ideaal kringloopconcept. Nutrifeed laat de distributie van de mineralen over aan de mengvoerindustrie. FrieslandCampina dreigt hiermee echter traditionele premixproducenten, zoals Provimi en Trouw tegen de haren in te strijken.

De merkmelkboeren die overstappen naar ’mineralenmelk’ krijgen in ieder geval de meerkosten vergoed. Of er verder nog een premie voor hen in zit, zoals bij de merkmelk, is nog onduidelijk. FrieslandCampina is druk bezig het nieuwe melkconcept neer te zetten en wil liever ook nog niet te veel details verklappen. Risico is dat anderen met hetzelfde idee aan de haal gaan en dat dan de beoogde meerwaarde voor de melk verloren gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.