Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Amerikaanse zuivelindustrie wil exportpositie niet kwijtraken

De Amerikaanse zuivelindustrie heeft geen vertrouwen in maatregelen die de producentenorganisatie National Milk Producers Federation heeft voorgesteld om de zuivelmarkt te stabiliseren. In het zogenoemde Dairy Market Stabilization Program (DMSP) worden maatregelen aangedragen waarmee de productie kan worden beïnvloed.

De Amerikaanse zuivelindustrie is niet enthousiast over het Dairy Market Stabilization Program, dat onlangs door melkproducentenorganisatie National Milk Producers Federation is gepresenteerd.

De zuivelindustrie, verenigd in de International Dairy Foods Association, ziet de maatregelen als een nieuw instrument om de productie te beperken. Dat schaadt volgens de industrie de exportpositie van de Verenigde Staten.

Het is opvallend dat terwijl in Europa de zuivelmarkt steeds verder wordt geliberaliseerd, in Amerika stemmen opgaan om de sterke schommelingen in de zuivelprijzen tegen te gaan door productiesturing. Binnen het Dairy Market Stabilization Program is het onder meer mogelijk om in mindere tijden de melkproductie te beïnvloeden door het naar rato opleggen van extra belastingen. De IDFA vreest dat het beïnvloeden van de productie prijsfluctuaties juist stimuleert en zeker niet afvlakt. De Amerikaanse zuivelindustrie is ook bang dat genoemde maatregel de groei van de Amerikaanse melkveesector beperkt met als gevolg een minder grote rol op de internationale zuivelmarkt. Dat doet pijn, gezien het feit dat de Amerikaanse zuivelexport juist in de laatste jaren flink is toegenomen.

Voor 2004 betrof de Amerikaanse zuivelexport minder dan 5 procent van de totale melkproductie. Dat er in die periode zuivel überhaupt melk werd geëxporteerd is volgens de IDFA vooral te danken aan exportsubsidies. Vanaf 2004 is de rol van de Amerikanen op de internationale zuivelmarkt echter toegenomen, vooral vanwege een stijgende vraag naar zuivel wereldwijd.

De laatste vijf jaar exporteerden de Amerikanen gemiddeld meer dan 10 procent van de in de Verenigde Staten geproduceerde melk. Veel van deze zuivel is volgens de IDFA zonder exportsubsidies naar het buitenland gegaan. In 2010 produceerden de Amerikaanse melkveehouders ruim 87 miljard kilo melk. De exportwaarde van zuivel in toegenomen van 1 miljard dollar in 2000, naar meer dan 3,5 miljard dollar in 2010.

De laatste tien jaar is het aantal banen in de Amerikaanse zuivelhandel volgens de IDFA toegenomen met meer dan 20.000, als gevolg van de toegenomen export. De IDFA gaat ervan uit dat de vraag naar zuivel wereldwijd verder toeneemt en ziet kansen voor de Amerikaanse zuivelsector. Daarom ziet de organisatie meer in instrumenten die melkveehouders kunnen inzetten om de prijsfluctuaties op te vangen.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als de amerikaanse zuivelindustrie zorgt voor een goede melkprijs,is er vanzelf melk genoeg voor export.Het tegendeel is waarze doen er alles aan om de melkprijs onderuit te halen.Amerika heeft nu veruit de laagste melkprijs ter wereld De C.W.T.een melkprodusentenorganisatie moet nu subsidie geven om kaas geexporteert te krijgen van boerengeld,nu nog bij deze hoge wereldmarktprijzen.Schandalig.

 • no-profile-image

  ik vind het een goede zaak om de melkproductie te sturen.
  het is schandaling hoe de zuivel industrie er over denkt.
  Het gaat om de boeren dat die een goede melkprijs krijgt en niet om hoeveel je kan exporteren .SCHANDALIG HOE DE MELKINDUSTRIE DENKT.

 • no-profile-image

  Gerardus het is geen wonder dat een andere melkproducentenorganisatie,voorsteld om de amerikaanse melkproduktie in te krimpen als de melkindustrie geen fatsoenlijke melkprijs wil betalen.De C.M.E.melkmarkt in chicago is blijkbaar een bondgenoot van de melkindustrie en de supermarkten,als men de amerikaanse kaasprijs vergelijkt met de veel hogere en veel stabielere kaasprijs van het nieuw zeelandse fonterra.SHANDALIG.Het beste voorbeeld is het O.P EC oliekartel van de arabische landen die zorgen wel voor een laag olieaanbod zodat de olieprijzen blijven stijgen.De oliebaronnen zorgen er wel voor dat daar geen N.M.A.is.

Of registreer je om te kunnen reageren.