Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Wacht met maaien eerste snede

Het mooie weer brengt boeren in de verleiding om het gras te gaan maaien en zo de eerste snede binnen te halen. Toch is het advies aan boeren om toch vooral te durven wachten met maaien.

Het gras dat er nu staat bevat nog nauwelijks structuur en nu al maaien gaat ten koste van opbrengst van drogestof. Leo Tjoonk, ruwvoerspecialist van Agrifirm, verwacht een hoog suikergehalte in het gras: „Het gehalte is hoog, omdat er weinig suiker is verbruikt voor de vorming van bladmassa. Deels omdat vrij laat bemest is en deels omdat er vocht voor nodig is en dat is de laatste tijd niet gevallen.” Een beetje regen kan het gras nog wel een flinke groeispurt kunnen geven. Nu al maaien kost veel opbrengst. Wacht daarom liever. Daarbij komt dat de doorschietdatum van veel grasrassen ergens tussen 6 en 20 mei ligt. Dat duurt nog op zijn minst twee weken.”
Het fraaie weer biedt wel de gelegenheid om groeitrappen in dienst van de beweiding te maken. Maar dan gaat het om maaien van kleinerte oppervlakten.

Anders bemesten
Als er nu al wordt gemaaid zal een deel van de meststoffen die zijn gegeven voor de eerste snede onbenut blijven. „Die meststoffen komen ter beschikking van de volgende snede. De normale bemesting voor de tweede snede moet bij vroeg maaien daarop worden aangepast”, zegt ruwvoerspecialist Rene Verhoeven van ForFarmers. Er is echter geen kant-en-klaar advies hoeveel gekort zou moeten worden. „Dat is een combinatie van vakmanschap en fingerspitzengefühl.”

De bespaarde meststoffen kunnen verdeeld worden over de rest van het seizoen. Zo blijven de kwaliteit van het gras en de groei ook later in het jaar op peil. Aan de andere kant worden meststoffen in het voorjaar bij jong gras beter benut dan bij toepassing in de (na)zomer. Daar kunnen boeren die intensief zijn beter daarvoor kiezen om zo de ruwvoerpositie zoveel mogelijk veilig te stellen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mathijs

  Voor de 1e snede zal ik niet langer wachten, want structuur krijg je toch niet in de 1e snede!
  Daarnaast als je in laagjes kuilt, hoef je geen probleem te hebben van te weinig structuur.
  Als je nu maait (of gemaaid hebt) weet je zeker dat de snede goed de kuil inkomt, over 2 weken is dat maar heel erg afwachten. Te lang staan is erger dan iets te kort.
  De onbenutte messtoffen komen echt wel weer van pas voor de volgende snede's. De 2e snede kan misschien al wel weer over 4 weken worden gemaaid, mits het weer mee zit.

 • no-profile-image

  Paul Hoekstra

  Dont know what this guy is on about, if the grass has 3 leaves you need to mow it, if you leave it you will get structure in the form a lignification, but you assume you have more DM but this comes in the form of the loss of quality (ME) and dead leaf. the grass will not grow back as fast, becasue of the hard mowing. in general you should be mowing you grass more often (3 leaf) if you are trying to harvest as more ton/ha per year.

 • no-profile-image

  Ton

  Volledig mee eens Paul, Hier in Australie, waar we continue grazen, kan je goed de verschillen zien tussen de goede en slechte "gras managers". De betere hebben het hele jaar door goede kwaliteit gras, simpel weg omdat ze wachten met maaien of grazen tot het gras minimaal 2.5 tot 3 blaadjes heeft. De slechtere managers oogsten slechte silage en hebben niet genoeg gras in de winter omdat ze er geen goede rotatie op na houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.