Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Verklikkerkoeien op komst

Techniek vervangt arbeid en helpt de vakman zijn koeien gezond te houden.

De techniek vervangt de boer. Handmelken werd machinaal melken, wordt robotmelken. Voeren met de hand werd een kuilblokdoseerder, wordt een computergestuurde voerinstallatie. Bij de gezondheidszorg is het nog steeds de boer die naar zijn koeien kijkt en afwijkingen opmerkt. Hoewel? Ook hier schrijdt de techniek voort: tankmelkonderzoek op IBR, BVD en parasieten en ketose-onderzoek van melk-monsters van individuele koeien. Koeien krijgen sondes in om pensverzuring te meten. Daarbij zijn een of enkele verklikkerkoeien genoeg voor het hele koppel.

Individuele celgetalbepaling gaat het al dan niet gebruik van droogzetters bepalen en het wegvangen van calcium in de pens ter voorkoming van melkziekte is ook al op komst. Daarnaast werkt Wageningen UR aan nog meer sensoren in de koe die haar continu monitoren op temperatuur, hormonenbalans en bloedwaarden.

Deze ontwikkeling is een goede zaak, gezien de schaalvergroting die volop gaande is. Niemand kan in een kudde van welke omvang ook elke dag de gezondheid van de koeien zo goed monitoren als deze sensoren. Maar dat neemt niet weg dat het vakmanschap groeien moet. Want het is ook op de betere en grotere bedrijven zo dat de man het resultaat bepaalt. Een goede veehouder ‘voelt’ dat er iets speelt, dat er ‘een ziekte’ dreigt, dat er ‘wat’ aan zit te komen. Juist bij die betere vakman hebben al die sensoren en monitors het maximale nut. De daaruitvloeiende data bieden hem extra managementhandvatten; tools op z’n Engels. Dat ‘iets’ en ‘wat’ is dan te kwantificeren en voorkomt dat het uitmondt in grote schade.

Wordt het werk er leuker van? Wordt het er beter van? Het is maar hoe je dat bekijkt. Voor de manager die gericht is op groei en maximale arbeidsefficiëntie zoekt, komen zulke ontwikkelingen als geroepen. Voor wie koeien houdt als een way of life, is het waarschijnlijk een stap te ver, die het werkplezier bederft.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Robert het beeld dat je scherts is het ideaal beeld. De goede veehouder met extra tools, maar nu denkt de slechte veehouder met deze tools in eens een super melkboer te kunnen worden. Het resultaat is extra voer voor de anti mega lega, zij zullen liever kiezen vor de way of live stile. Hoe lang duurt het nog voor jij schrijft, Melkoe overbodig, een mengsel van plantaardige producten maakt Melk en biogas. Alles volgens optimaal rendement en met in acht nemening van de consumenten eisen en tegen maximale kwaliteit : prijs verhouding?

Of registreer je om te kunnen reageren.