Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Rustige quotumhandel, leasemelk gevraagd

De quotummarkt is anders dan vorig jaar eind april erg rustig gestemd qua aantal transacties. De handel die in de afgelopen week is gedaan betrof hoofdzakelijk kleinere porties van 20.000 tot 30.000 kilo. Dat is dan vooral afkomstig van melkveebedrijven die stoppen of inkrimpen dan wel geld vrij willen maken. Het aanbod was al toegenomen. De prijs hangt momenteel tegen €17,70 per kilo vet. Veel animo is er nu niet, in de periode voor 1 april hebben veel ondernemers met plannen voor structurele uitbreiding zich al verzekerd van quotum.
Leasen staat sterker in de belangstelling. Grote partijen van 100.000 tot 200.000 zijn goed plaatsbaar. Er zijn genoeg melkveehouders die teveel melken maar zich niet echt willen vastleggen voor extra kosten de komende jaren. Helaas ontbreekt het aan voldoende aanbod om ze te voorzien. De prijs liep licht op, tot €4,75 per kilo vet.

Prognose: leasen duurder

Laatste reacties

 • no-profile-image

  man die niet kan rekenen

  Kan er mij iemand voor rekenen waarom hij/zij quotum koopt/ least.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Man die niet kan rekenen, 5 jaar stil staan is ook niet zonder risico. Misschien wordt er de komende jaren niets aan het extra quotum verdiend, maar na 2015 staat de boel er wel en het is maar de vraag of degene die niets ondernomen hebben dan zomaar uit kunnen breiden. Niemand die het weet, maar dat is inherent aan het ondernemersrisico.

 • no-profile-image

  .

  In melkquotum investeeren en bij voorbaat niets verdienen kan geen ondernemers risico genoemd worden. Maar eerder dom! bovendien zijn het nu nog 4 jaar. Dat is 20 cent afschrijving per jaar. Een goed bedrijf houd 10 cent over. Dus iedere liter extra moet je 10 cent bij geven. Als je wilt ondernemen verkoop je het nu. Dan houd je de komende 4 jaar gemiddeld 10 cent meer over dan dat je melkt.

 • no-profile-image

  Student

  Beste .,. Ten eerste vraag ik me af of u alleen roept dat je het moet verkopen, of ook daadwerkelijk gedaan heeft? Daarnaast komt bij verkopen ook nog de fiscus om de hoek kijken dus die 10 cent van u die u overhoud gaat ook in rook op en wilt u dan de komende 4 jaar superheffing gaan betalen?

  succes ermee

 • no-profile-image

  .

  Beste student, dit is een terechte opmerking. Maar ik heb mijn quotum voor meer dan 50 cent per % verkocht. En inderdaad ik betaal nu belasting. Maar dat komt door het rendement wat ik nu heb. Bovendien heb ik nog steeds de mogelijkheid om weer te gaan melken. Ik heb nog alle stallen en grond gehouden. Dat brengt ook niet veel rendement maar de grond is wel meer waard geworden en kan ik altijd nog verkopen. En de pacht brengt ook ieder jaar een leuke zakcent in het laadje.

 • no-profile-image

  Student

  Beste .,. Iedere situatie is verschillend en in uw situatie is verkopen misschien de beste optie geweest, maar dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo is. Dus om te zeggen dat melkquotum kopen per definitie dom is vind ik nogal ver gezocht. Voor degene die door willen is het immers naar mijn mening goedkoper dan leasen of superheffing betalen

 • no-profile-image

  .

  Beste student ik heb niet gezegd dat quotum kopen per definitie dom is. Maar dat ik het eerder dom vind. Al moet ik de eerste situatie nog tegen komen waarbij ik quotum kopen in Nederland voor deze prijzen slim vind. Op dit moment is het voer duur en mest afzet valt niet altijd mee. Dan kan het een hele goede beslising zijn om zelfs een paar jaar veel minder te melken. De mindere vaarzen verkopen als export vaarzen. Voer verkopen en mest aanvoeren. En dan de tijd die je hebt investeren in je zelf door veel colegas op te zoeken in het buitenland. Het geld wat het reizen kost is zeker voor jonge mensen de beste investering die zij kunnen doen. Want alleen van buitenlandse colegas kun je leren dat je melkt om geld te verdienen en niet om steeds meer koeien te gaan houden. Als je de blogs van onze colegas leest die in het buitenland melken dan merk je aan de manier van schrijven dat deze mensen niet alleen streven naar steeds meer koeien melken maar koeien melken om een bepaald levens standaard te krijgen. De één doet dat met 10 koeien de ander wil er 20.000. En die er 20.000 wil zou er geen willen als hij bij voorbaat denkt dat hij er geld bij moet leggen. En dat moet je wel in Nederland. Mensen die nu in Nederland melken melken hun eigenvermogen en niet de koeien. Vijf tot 10 jaar geleden waren bijna alle melkveehouders nog behoorlijk rijk. De laatste jaren wordt het bedrijf steeds minder waard en de financierings lasten per liter zakt niet. Er wordt steeds meer geinvesteerd en men weet niet of als je moet stoppen nog het geinvesteerde bedrag terug krijgt. In de varkenshouderij zijn er al veel bedrijven technisch failiet. Dat gaat ook gebeuren in de melkveehouderij als men niet op past. Toen ik het melkquotum verkocht kon ik mijn financiering volledig aflossen en hield ik nog een behoorlijk kapitaal over en de rest van het bedrijf. Nu is de waarde van het quotum gezakt onder het niveau van de gemiddelde financiering per liter. Dat wil zeggen dat als je het quotum verkoopt nog met schulden achter blijft en waarschijnlijk nog een belasting claim. Dit vind ik al een gevaarlijke situatie als ik de gemiddelde grond prijzen vergelijk met de rest van de wereld. Maar zeker ook als je de bedrijfsgrotes ziet en dan nog de discusie over mega stallen. Er is nu een grote bubbel aan het ontstaan in de nederlandse melkveehouderij. In andere europese landen hebben ze ook een hoge quotum prijs gehad maar die konden dat oplossen door te groeien door pacht van grond en goedkoop quotum. En na 2015 kunnen zij nog verder ontwikkelen. In nederland ben je waarschijnlijk begrenst op 250 koeien. Zo heb ik nog veel argumenten om tijdelijk minder te melken in plaats van nu uit te breiden. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben is waarom mensen nu in Nederland toch voor deze prijzen kopen of leasen. En dat kan niet zijn om geen superheffing te betalen want dan kun je beter niet zoveel melken want dan betaal je die ook niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.