Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling rosé vleeskalveren voorbij

De prijsdaling van rosé vleeskalveren, die vorige week inzette, gaat deze week niet verder. Het aanbod van de dieren is weer normaal. Vorige week was dat nog te groot. Handelaren hebben de dieren voor volgende week voor onveranderde prijzen verkocht. Jonge rosé vleeskalveren noteren daarmee €3,75 tot €3,80 en oude dieren €3,35 tot €3,40 per kg geslacht-gewicht. Het prijsverschil tussen beide diersoorten blijft daarmee €0,40 per kg. Een jaar geleden was dat €0,30 per kg. Toen lag de notering voor jonge beesten op €3,45 tot €3,55 en voor oude dieren op €3,15 tot €3,20 per kg. Die prijzen liggen €0,20 tot €0,30 per kg lager dan deze week. Kalfsvleesintegraties en niet-contractgebonden vleeskalverhouders hebben de hogere prijzen hard nodig om de fors gestegen kosten voor het slachtrijp maken van vleeskalveren voor en gedeelte te compenseren.
De opbrengst van blank kalfsvlees staat wat onder druk. Het achtervlees wordt langzamerhand duurder met Pasen in zicht. Het voorvlees en de bijproducten, behalve de zwezerik, leveren daarentegen minder geld op. Het hele kalverkarkas levert zodoende iets minder op.
Gezien de opbrengst van kalfsvlees zouden blanke vleeskalveren goedkoper moeten worden. Of dat daadwerkelijk gebeurt is de vraag. Franse kalfsvleesbedrijven trekken hard aan Nederlandse vleeskalveren. Die gaan, net als vleesvarkens, levend naar Frankrijk. Het aantal Nederlandse slachtingen daalde in week 13 met 1.600 naar ruim 29.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.