Rundveehouderij

Achtergrond

Nederland goed voorbereid voor eventuele uitbraak Rift Valley koorts

Arnhem - Rift Valley koorts is een zoönose die nu enkel in Afrika voorkomt. "Maar we moeten goed voorbereid zijn als deze ziekte ook in Nederland uitbreekt", zei Egil Fischer van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Bij het CVI in Lelystad wordt veel onderzoek gedaan naar belangrijke zoönose zoals het West Nile virus, rabiës, vogelpest en ook Rift Valley koorts. "Het laatste is een ziekte die Nederland kan binnenkomen door een mug die het virus bij zich draagt of door een geïnfecteerd dier. Ook de mens kan een besmettingsbron zijn", legde Fischer uit. "Hoewel het niet waarschijnlijk is dat dit gebeurt, is het toch belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het CVI heeft daarom een model ontwikkeld om de risico’s van een mogelijke uitbraak in Nederland in te schatten en vervolgens te bepalen wat nodig is: vaccinatie, muggenbestrijding of ruiming.

Een belangrijk gegeven voor het epidemiologisch model van CVI is de vector/host ratio, dus hoeveel muggen er aanwezig zijn per dier en potentieel het virus kunnen overdragen. Fische: "Vaccinatie is effectief om het aantal geïnfecteerde dieren te verlagen, zowel in hoge als lage risicogebieden. In de zwaar getroffen gebieden moet er wel langer gevaccineerd worden. Het model laat tevens zien dat bij hoog risicogebieden meer dan 90 procent van de muggen moet worden verwijderd om te ziekte te bestrijden. Bij laag risicogebieden is het voldoende om minimaal 70 procent van de muggen te doden. Daarentegen heeft het ruimen van dieren die besmet zijn met Rift Valley koorts een tegengesteld effect en wordt daarom vaak afgeraden. Bij het ruimen van dieren wordt namelijk het aantal vectoren (muggen) per dier verhoogt (vergrote vector/host ratio) waardoor de kans op besmetting van andere dieren en mensen juist toeneemt. Dit geldt voor zowel het ruimen van alle dieren van de kudde als het ruimen van alleen de besmette dieren.

In Europa worden dieren niet tegen Rift valley koorts ingeënt. De Europese Commissie kan bij een uitbraak toestemming geven om op beperkte schaal dieren in te enten om de ziekte onder controle te krijgen. Vaccins tegen Rift Valley koorts zijn in Nederland niet beschikbaar. "Bij het CVI werken we aan een eigen vaccin tegen Rift Valley koorts. Dit is naar verwachting in 2011 gereed. Het vaccin, samen met ons model geeft ons de zekerheid dat we een eventuele uitbraak in Nederland effectief kunnen bestrijden",verzekerde Fischer.

Egil Fischer sprak op het jaarlijkse symposium van Epizone, dat wordt gehouden van 11 tot en met 14 april in Arnhem.

Of registreer je om te kunnen reageren.