Rundveehouderij

Achtergrond 180 x bekeken

Klein aanbod redt prijs slachtkoe

In een periode waarin normaal gesproken de slachtveenoteringen een opwaartse tendens vertonen, staat er nu druk op de slachtkoeienopbrengst. Dat moet gerelativeerd worden tot druk vanuit de slachterij, die weliswaar de koeien graag heeft om de slachthaken bezet te hebben, maar gewag maakt van moeizame vleesverkopen.
Om in eigen huis te blijven: in Nederland is het aanbod van slachtvee nu matig voor de tijd van het jaar. Ten opzichte van de periode maart-april 2010 loopt het aantal slachtingen per week dit voorjaar wat terug, waar in januari en februari beter werd gescoord. Voor melkveehouders is er dan ook niet veel noodzaak om koeien op te ruimen. Het nieuwe melkseizoen is begonnen, de melkprijs is relatief goed en de voederprijzen zijn over hun top heen.
Puur op basis van binnenlands aanbod zou de slachtveeprijs dus gemakkelijk moeten kunnen blijven staan of zelfs stijgen. De vleesverkoop staat echter meer onder invloed van de Europese handel, waar rundvlees nu niet profiteert van de extra zuigkracht van de Turkse markt die in het najaar van 2010 de rundvleesprijzen opjoeg. Het duidelijkst is dat te zien aan de andermaal gedaalde stierenprijzen van Noord-rijn-Westfalen. Juist in de aanloop naar Pasen is het Duitse aanbod van stieren echter flink, wat de neergaande tendens versterkt. Het krijgt een doorgeef-effect op de prijs van koeien, zij het vooral in de kwalitatief wat betere categorieën. De huis-tuin-en-keuken P-koe en de worstkoe houden hun prijs nog wel vast.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.