Rundveehouderij

Achtergrond 1502 x bekeken 2 reacties

Kian had geen tegenstanders

De column waarin Kian bezongen werd als stiervader, riep kritiek op. Ja, Kian heeft ook minpuntjes. Maar zijn generatiegenoten bakten er helemaal niks van.

Mensen maken fouten, computers niet. Van de menselijke beslissingen is 40 procent fout, las ik ooit eens ergens. Of ze zijn in zichzelf niet fout, maar ze hadden gezien de aanwezige kennis beter gekund. Niet gek dus dat in dit decennium de robotisering oprukt. Er dreigt een gebrek aan werknemers en de foutkans is te verkleinen.

In de fokkerijwereld is er veel controverse tussen nieuwe computergestuurde informatie en de oude wijsheden. Het is een wereld waarin veel wordt getwijfeld en in twijfel getrokken wordt. Zo kreeg ik nogal wat kritiek op mijn vorige fokkerijvisie, waarin ik Kian eerde voor zijn bijdrage als stiervader. Vaak werd me gevraagd of het wel verstandig is om een stier in te zetten waarvan een klein deel problemen krijgt na het afkalven? Nee, dat is het eigenlijk niet. In plaats van stiermoeders insemineren met Kian, was het ook netjes geweest als CRV per 20 doses sperma een flesje Neopen erbij had gegeven om alvast zijn dochters te kunnen behandelen. Punt is echter dat er nauwelijks alternatieven waren in die tijd.

In Duitsland had men toen Faber. Een stier die iets meer melk vererfde maar die de gehaltes gigantisch onderuithaalde. Ook het beenwerk bleek ondergemiddeld en de uiers konden na twee lijsten de zwaartekracht niet meer weerstaan. Fabers dochters waren nogal gevoelig voor uierontsteking, en dan druk ik me nog zwak uit. Bij 20 rietjes sperma konden ze beter maar een doosjes mastitis-injectoren meeleveren. Gelukkig was de bevruchting van Faber met min 5 ook nog eens bar slecht. Anders was de economische schade, aangericht door de Duitsers, wellicht niet te overzien geweest.

Faber heeft ons ook geen bruikbare zoon opgeleverd. Je zou Tequila kunnen noemen, maar die is erg taai.
Een andere Kian-tijdgenoot met veel zonen is Talent. Deze stier werd zelfs gekloond om aan de vraag naar rietjes te kunnen voldoen. Beloofd werden robuuste koeien met veel melk in sublieme uiers. We kregen echter smalle koeien met een gemiddelde, waterige melkplas die deels aan de melkput geleverd werd, omdat de dieren de melk te los in de uier hadden. Het celgetal was dan ook niet goed. Verder kon men bij 20 rietjes in plaats van een bodywarmer gerust een fust formaline geven. Met een score van 90 voor Mortellaro-gevoeligheid scoort deze Canadese clown namelijk uitzonderlijk slecht. Toch is hij als generatievader wereldwijd enorm veel gebruikt. Voor ons levert dat weinig plezier op. CRV heeft Ideal als bruikbare zoon, KI Samen heeft Kojack en Tumult en in Kampen staat Pleasure. Opvallend is wel dat ze geen van allen positief scoren op vruchtbaarheid.

Verder zijn er in die tijd zonen ingezet van Martinus. Die stier scoort nu 90 voor benen. Ook was er Pericles, die 95 voor beenwerk heeft. Buiten Nederland was Cliffhanger in trek, die heeft nu 96 voor benen en min 0.29 op eiwit. Met dezelfde cijfers is het ook geen hosanna bij Intensifier, Tribute en Rubens Rf. Het zijn inmiddels allemaal negatieve verervers.
Ook bij zwartbont had Kian makkelijk meegekund als stiervader. Kijk maar eens naar de onderdelen uier en benen. De Andries-zoon scoort daarop 100 en 107, O Man 102 en 103, Shottle 111 en 104, Jesther 105 en 103, Jocko twee keer 105. Daar past Kian uitstekend tussen en hij wint qua beenwerk.

De veeverbeteringsorganisaties die Kian flink kansen gaven, KI Samen en CRV, groeiden de afgelopen jaren enorm. CRV werd zelfs een van de grootse spelers in de wereld. Andere bedrijven die Kian negeerden, zagen zich genoodzaakt te fuseren of de zaak te sluiten. Allemaal wijsheid achteraf, en achteraf is het mooi wonen, zeggen we in Brabant. Maar stevige koeien die goed kunnen lopen met hoge gehaltes: dat scoort altijd in mijn beleving. Koeien die zelf naar een robot kunnen lopen. En als ze weg moeten zelf de veewagen op kunnen lopen.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    appie

    Je moet naar de stier kijken en niet naar al die luchtfietscijfers, het zit voor een groot deel in voeding de melkproductie e.d. en als een koe goed in elkaar zit kan ze prima een goede productie halen. en wie doet een koe nou weg omdat ze te laag vet of eiwit heeft, dat is een kleinere groep als de rest.

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    Mooi geschreven Hans!!!... En bovendien het is nog waar ook!, wat u geschreven hebt!!!... Kian lijdt niet aan éénzijdigheid en dat is belangrijk!!!... Zo denkt o.g.t. er ook over.

Of registreer je om te kunnen reageren.