Rundveehouderij

Achtergrond

'Hele babyvoedingproductieketen nu in eigen huis’

Voor de overname van de failliete boedel van zuivelbedrijf Lyempf bv waren meerdere gegadigden. De uitkomst van een biedingsstrijd is dat de Hyproca Dairy Group er met buit vandoor gaat. Ids Jorna, algemeen directeur van Hyproca, over de overname.

Waarom wilde Hyproca de fabriek van Lyemf in Kampen?
”Onze dochteronderneming Lypack in Leeuwarden produceert babyvoeding en was al een grote klant van Lyempf. Die maakte halffabrikaten voor ons. Gezien de goede markt en vooral de steeds strengere eisen die worden gesteld aan babyvoeding, leefde bij ons de wens om de hele productieketen gesloten te maken. Dat kon door de overname van de fabriek in Kampen.”

Jullie zijn wel een onderneming in beweging. Eerst de gedeeltelijke overname door een Chinees bedrijf en nu kopen jullie Lyempf. Vloeit het een uit het ander voort?
”Het heeft er wel mee te maken. Doordat er een sterke vraag naar babyvoeding bestaat vanuit China en doordat wij met een Chinese partner samenwerken, hebben wij behoefte aan versterking van onze keten en zijn er ook de mogelijkheden dat te financieren.”

Betekent de aankoop van de fabriek ook dat jullie verder gaan investeren in het bedrijf?
”Ja, dat is zeker de bedoeling. Er is wat achterstallig onderhoud in te halen. Daarbij komt dat de kwaliteitseisen voor babyvoeding steeds hoger worden gelegd. Het gaat richting farma-kwaliteit.”

Jullie zagen het faillissement van Lyempf aankomen. Waarom hebben jullie het bedrijf niet eerder gekocht? Het gevaar bestond dat jullie ook grondstof te kort zouden komen als Lyempf stil kwam te liggen.
”We zagen inderdaad dat het niet goed ging in Kampen, maar je moet een bedrijf waar je interesse in hebt, ook op een verantwoorde manier kunnen kopen. We hebben dus afgewacht en ondertussen gezorgd dat we niet zonder grondstoffen kwamen te zitten. Nu gaat het erom zo snel mogelijk weer in bedrijf te komen.”

Jullie zijn er nog niet helemaal uit of jullie ook weer zelf melk willen gaan ontvangen in Kampen. Wat voor melk hebben jullie behoefte aan?
”We hebben koemelk nodig en van Hollandse herkomst. Dat is van groot belang voor onze afzet. Babymelk ’made in Holland’ staat bijzonder goed aangeschreven in China. Daar willen we geen discussie over. We denken in eerste instantie tussen de 40 en 50 miljoen kilo melk op jaarbasis nodig te hebben. Als de markt goed is, misschien meer.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.