Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Griekse reder laat Lyempf Kampen financieel stranden

Lyempf in Kampen raakte na de overname vorig jaar door Gramen Shipping van de regen in de drup. Nieuwe eigenaar Karageorgis saneerde en investeerde niet, maar vergrootte juist de misére. Vandaag volgt bijna zeker het faillissement, met mogelijk spoedig een doorstart. Boeren en andere leveranciers blijven met de schulden zitten.

Zuivelbedrijf Lyempf in Kampen gaat waarschijnlijk vandaag failliet, maar een doorstart hoeft waarschijnlijk niet lang op zich te laten wachten. Als de onderneming eenmaal is verlost van de grote schuldenberg die er op rustte, zijn er kandidaten genoeg om het bedrijf over te nemen. Daar is algemeen directeur Robert Jan Bannink van overtuigd.

Hij zwaait uit naam van meerderheidseigenaar Carnell Developments sinds oktober vorig jaar de scepter bij het bedrijf. Bannink kwam vol ambitie om het bedrijf weer neer te zetten als een goed draaiende onderneming, maar toen hij formeel het stokje overnam van de Griekse eigenaar John Karageorgis, was het bedrijf feitelijk al in een moeilijk te keren neerwaartse spiraal beland. Vooral omdat Karageorgis zijn toezegging niet nakwam om er voldoende nieuw geld in te steken. In de periode van bijna een jaar sinds de verkoop van Lyempf door zuivelhandelaar Siep van der Valk aan Karageorgis zijn er meer dingen fout gelopen. Het bedrijf kampte met kwaliteitsproblemen en er moest meer gebeuren om Lyempf weer helemaal op en top te maken. Ook zijn er ”dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren,” zegt Bannink zonder daar nader op in te gaan.

Feit is dat de reddende Griekse engel John Karageorgis helemaal geen reddende engel bleek. Een zak met geld, zoals eerst gemeld, had hij ook al niet bij zich. Karageorgis kwam zijn beloften niet na, vergrootte de schulden intussen wel en lijkt nu met de noorderzon vertrokken.

Van der Valk

Toen Nutricia de zuivelfabriek in Kampen in 2004 niet meer nodig had, leek het er slecht uit te zien voor het bedrijf, Echter, zuivelhandelaar Siep van der Valk diende zich aan. Hij was al decennia actief in de zuivelsector en zag in de overname van de fabriek in Kampen een mooie mogelijkheid om zijn activiteiten verder te verbreden. Hij veroorzaakte in 2005 een sensatie met de mededeling dat hij niet alleen verder wilde gaan met de productie van babyvoeding en andere melkproducten in Kampen, maar dat hij ook eigen leveranciers wilde. Het was op een moment dat de zuivelmarkt sterk omhoog ging en de verwachtingen omtrent een lange periode met hoge zuivelprijzen groot waren. Van der Valk beloofde boeren die met hem in zee wilden gaan een melkprijs van enkele centen bovenop de melkprijs van naar keuze Friesland Foods of DOC Kaas. Dat trok tientallen leveranciers: van DOC, van Bel Leerdammer, van Friesland Foods en van de leverancierscoöperaties Flevomelk en Noorderland Melk.

Spotmarkt

De eerste jaren leek alles prima te gaan met Lyempf, maar eind 2009 werd duidelijk dat het bedrijf in de markt niet waar had kunnen maken wat het beloofd had. Door technische problemen en tegenslagen met de melkkwaliteit kon een groot deel van de melk niet verkocht worden voor de markten waarvoor het bedoeld was. Diverse partijen melk(poeder) moesten worden afgekeurd. Een contract voor de levering van speciale melk aan Nutricia Zoetermeer werd verloren, wat heel veel geld kostte. Daardoor was Lyempf lange tijd een grote verkoper op de spotmarkt, juist ook in perioden dat de prijzen erg laag waren. Het verlies viel niet meer te dragen, terwijl ook nieuwe investeringen nodig waren. Van der Valk zocht en vond uiteindelijk een overnemende partij.

Het was Gramen Shipping & Development van de Griek John Karageorgis. Hij leek een betrouwbare partij en zat naar eigen zeggen vol ambitie om van Lyempf weer een bloeiend bedrijf te maken. In mei 2010 vond de overname plaats. De koop van het gehele bedrijf zou geleidelijk gaan, als Karageorgis geld overmaakte en Lyempf na een saneringsronde weer goed ging draaien. Lyempf ging echter niet weer goed draaien. Karageorgis kwam niet met de toegezegde investeringen over de brug en bleek ook niet het geld te hebben om de grond en gebouwen te kunnen kopen. De schulden liepen zelfs op.

Doordat de Griekse reder niet met geld over de brug kwam, gebeurde in de loop van 2010 ook wat daarvoor nooit was gebeurd: de leveranciers liepen eerst betalingsachterstand op en werden uiteindelijk niet meer uitbetaald. Begin februari 2010 waren alle leveranciers vertrokken. Lyempf deed alleen nog wat loondroogwerk voor verschillende handelaren. Maar ook dat stopte eind maart. Inmiddels staat de fabriek leeg. Een curator moet uitmaken wat er fout is gelopen.
Betrokkenen verwachten dat bij Carnell Developments, formeel de eigenaar van Lyempf, weinig geld meer is te halen voor gedupeerderen van het faillissement (waaronder Flevomelk en Noorderland Melk). Het bedrijf is in Liberia geregistreerd. Zou de curator echter constateren dat het laatste jaar bij Lyempf een beleid is gevoerd dat tegen het belang van de onderneming in ging, en zou John Karageorgis hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, dan zijn de kansen op een financiële vergoeding groter, menen betrokkenen. Karageorgis is officieel een Grieks ingezetene en daarmee onderworpen aan Europees recht.

Foto

Laatste reacties

  • melkboertje

    precies zoals v/d valk het wilde. de griek draaide voor het failisement op.
    en siep was nu van alles af. en ging op de achtergrond met de nieuwe eigenaar aan de handel , want siep had de gebouwen nog.
    daar hoefde de curator niet bij te zijn ,dat kon siep wel alleen brrrrr verschrikkelijk mannetje.

  • melkboertje

    of ze nu blij moeten zijn met hyproca weet ik niet de gang van zaken is smerig want campina biede veel meer. maar het spel is onderling gespeelt met valk en jorno. en jorna kon met een schone lij beginnen in kampen.

Of registreer je om te kunnen reageren.