Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Gefileerde koe

Je hebt wel eens van die visites waar je naar op weg bent zonder dat je echt weet wat je bij aankomst gaat aantreffen. Meestal is dat dan omdat de boer zelf niet weet hoe hij het moet omschrijven of omdat het vrij uniek is.

En, hier in Engeland, ook regelmatig omdat ik dan de Engelse benaming of het dialect niet ken en geen idee heb waar ze het over hebben aan de telefoon. En dat laatste was vandaag het geval. De boer belde redelijk in paniek op en ik kon er geen touw aan vastknopen. Omdat ik er niet helemaal uit was of dat aan mijn Engels lag of aan zijn verhaal, besloot ik maar gewoon zo snel mogelijk (reistijd: 58 minuten) zijn kant op te gaan.

Bij aankomst was binnen twee minuten duidelijk wat er aan de hand was: in de stal liep een koe rond waarbij het leek of ze aan de rechterkant volledig gefileerd was. Ik had nog nooit zoiets gezien, althans niet in die mate. Het arme beest had zich opengehaald en de hele rechterzijde lag open, vanaf halverwege de ribboog tot en met 20 cm achter de knie en van de uier tot aan een handbreedte onder de rug. Een grote lap huid hing als een losse deken om haar heen. Het arme beest was in paniek maar liet zich snel vangen en met een flinke dosis sedatie kreeg ik haar plat. Het was onmogelijk om de schade bij het staande dier te repareren. Gelukkig was de buikholte dicht en waren de spierlagen op de meeste plekken nog intact. Omdat ik zelfs de meest akelige hondenbeten bij schapen heb zien genezen zonder al te veel schade, bleef ik positief. En dus begon het grote klussen. Het schoonmaken en desinfecteren van de wonden (lees: de halve koe), hechten, drainage, wat een werk. Na een kleine twee uur was ik klaar. Al die tijd gedroeg het beestje zich voorbeeldig. Af en toe reageerde ze op het prikken van desinfectans op de wonden maar zolang we tegen haar bleven praten, bleef ze rustig liggen. Met antibiotica, pijnstilling en een ultiem goed-voor-zijn-koeien-zorgende boer liet ik haar achter.

Na 48 uur was ik terug om te kijken hoe ze het maakte. Ze herkende me ongetwijfeld, maar liet zich wonderlijk snel vangen. Geen koorts, actief en een goede eetlust waren hoopvol. De wond was gezwollen en ‘uitgezakt’, gevuld met bloed en wondvocht, maar (nog) geen tekenen van ontsteking. De hechtingen zagen er goed uit. Volgende week gaan we nog een keertje terug om te controleren hoe de wonden eruitzien, maar vooralsnog heb ik goede hoop. Sommige koeien zijn helden!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Holy smoke dat ziet er inderdaad heel wild uit Knap als je dat weer voorelkaar krijgt

 • no-profile-image

  Lia Dorresteijn

  Suzan wat een pittige prestatie en smakelijke foto,s. We hebben gezien deze week hoe uitgestrekt en mooi jouw werkgebied is.

  Fijn dat we op bezoek mochten komen Ik raad het iedereen aan om snel zo,n gezellig weekend in Engeand te boeken.
  Ga dan wel voor een volledig georganiseerd arrangement bij de veearts in eigen huis met overnachting rondvaarten en fietstochten.Het is een ware belevenis.
  Heerlijke Engelse maaltijden staan er op tijd voor u klaar.
  Suzan en haar partner kijken naar u uit.
  Afspraak maken verplicht i v m overboeking. Een echte aanrader.
  Suzan Succes.

  M. Oeder

 • no-profile-image

  Sophie Hadders

  Goed gedaan meisje!!
  Ik neem m'n petje voor je af.

  Groetjes,
  Sophie

 • no-profile-image

  martine

  Wat een klus Suzanne, ik duim voor de koe dat het snel geneest. Ik hoop ook dat de boer weet hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat ie maatregelen neemt om herhaling te voorkomen. Jij hebt in elk gevalmooi werk geleverd.

  Groet,
  Martine

 • no-profile-image

  Harry en Mieke

  Hallo Susan, wij hebben met bewondering gekeken hoe je dit hebt opgelost.Hopelijk red de koe het.Tot 1 mei.

 • no-profile-image

  Roos

  Nice work Angel!!!

 • no-profile-image

  Jan V.

  Suzan, Heb je enig idee hoe dit is gekomen? Scherp stuk uitstekend ijzer in de stal? Was ze tochtig en op een hek gesprongen? Met andere woorden: wat kunnen we hier van leren?
  En, eh, M.Oeder - Schotland is ook mooi hoor! <>

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.