Rundveehouderij

Achtergrond

Demonstratie tegen uitstel voor verbod legbatterijen

Den Haag - Dierenrechtorganisatie Compassion in World Farming demonstreert voor de Poolse ambassade in Den Haag tegen uitstel van een verbod op legbatterijen.

Kooihuisvesting is volgens Europese afspraken verboden per 1 januari 2012. Polen pleit voor uitstel van het verbod. Veel pluimveehouders in Polen gebruiken nog legbatterijen en het zou voor hen praktisch onhaalbaar zijn nog vóór de deadline over te schakelen. De Nederlandse regering eist bij monde van de staatssecretaris van landbouw Henk Bleker strenge handhaving van het verbod. Er komen wat Bleker betreft eenvoudigweg geen eieren uit de legbatterijen meer op de Nederlandse markt. Overigens zijn ook in Zuid-Europese landen en België nog veel bedrijven niet overgeschakeld op alternatieve huisvestingssystemen. Compassion in World Farming is een relatief kleine organisatie die in 1967 is opgericht door de Britse melkveehouder Peter Roberts. De organisatie is sinds 1998 ook in Nederland actief vanuit Nijmegen. Foto Engel Lameijer

Woldendorp - Op het melkveebedrijf van de familie Dorrestein in het Groningse Woldendorp demonstreert SIM Holland de DODA-vijzelmestscheider. De machine weet volgens SIM Holland 35 procent droge stof uit mest te halen. De droge stof kan het stro of zaagsel in de ligboxen vervangen. Het natte deel gaat terug in de put. Vertegenwoordiger Jan Wijnstra: "het gebruik van droge stof in boxen scheelt per 100 koeien zo’n 10.000 euro op jaarbasis." In de droge stof zit een groot gedeelte van de fosfaat in de mest. De aanschafprijs voor de machine is alles bij elkaar 30.000 euro, aldus Wijnstra. De machine is nu drie jaar op de markt. Trommelmestscheiders zijn al veel langer verkrijgbaar. Vooragsnog gebruiken alleen boeren vanaf 400 dieren de machine, maar volgens Wijnstra is deze ook voor wat kleinere bedrijven wel degelijk geschikt. Hij verwacht dat door productiedrang na de afschaffing van het melkquotum in 2015 en nieuwe mestwetgeving boeren straks vrijwel allemaal mestscheiding op het bedrijf halen. Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.