Rundveehouderij

Achtergrond

Britse boeren willen meer lijn in melkprijs

Net als hun collega’s in onder meer Ierland en Frankrijk willen ook de Britse boeren meer lijn in de melkprijs zien te krijgen. De grootste zuivelcoop First Milk heeft daartoe al een link gelegd met de vaderlandse NZ-notering terwijl de Schotse boerenbond NFUS nu oppert om met een op de wereldprijzen en productiekosten gebaseerde index een bodem onder de melkprijs te leggen.

Britse melkveehouders klagen al tijden dat hun melkprijs ver achter blijft bij die in andere Europese landen. Het zuivelschap Dairyco heeft recent ook gesteld dat de melkprijs de ontwikkelingen op de wereldmarkt maar mondjesmaat lijkt te volgen. Volgens Dairyco is daar wel een reden voor: omdat de Britten zo veel melk drinken – en over de graanontbijten en in de thee gooien – gaat driekwart van de melk naar de productie van binnenlandse verse melk.

Maar de laatste tijd neemt ook de onrust bij de Britse veehouders toe. Zij zien de prijzen voor boter en melkpoeder gestaag stijgen en willen dat ook terug zien in hun melkprijs. Bovendien zien ze net als hun collega’s in andere landen de ideeën uit Brussel om de melkstroom meer in contracten vast te leggen. Daarom heeft een groep vooraanstaande melkers binnen de NFUS een formule bedacht om dat voor elkaar te krijgen.

”Dit is een nieuwe, transparante en marktgerelateerde prijsformule die als basis voor producentencontracten zou moeten dienen. Het melkdebat wordt nu al een decennium gedomineerd door dezelfde retoriek en actie, wij willen met een constructieve oplossing komen. De sector kan daarmee eindelijk overstappen van over het probleem praten naar het echt oplossen,” zegt directeur James Withers van de NFUS.

De tamelijk wiskundig uitgevallen formule is gebaseerd op twee in Groot-Brittannië gebruikte marktindicators. Dat zijn de AMPE, waarin de wereldprijzen voor boter en mageremelkpoeder een rol spelen, en de MCVE die gebaseerd is op de prijs voor lichtere cheddar-kaas. Beide termen zijn een begrip in de Britse melkwereld maar spelen geen of nagenoeg geen rol bij de vaststelling van de melkprijzen.

De NFUS vindt dat dat wel moet gebeuren, in een verhouding van 20 procent AMPE – dus wereldprijzen – en 80 procent MCVE. ”Dit vormt een eerlijk en redelijk beginpunt om een bodem onder de markt te leggen. Die bodem gaat onvermijdelijk omhoog en omlaag, maar dat is dan wel op basis van de fundamentele ontwikkelingen op de markt. Van groot belang is echter dat deze ontwikkelingen ook invloed uitoefenen op onze collega’s elders in Europa.”

Of registreer je om te kunnen reageren.