Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelhausse op z'n top

De ontwikkeling van de zuivelprijzen wijzigt. Na de flinke stijgingen van de officiële Nederlandse zuivelnoteringen in de afgelopen weken naar niveaus die sinds 2007 niet meer zijn voorgekomen maakte vandaag de prijs van vollemelkpoeder pas op de plaats. Mageremelkpoeder werd 3 euro goedkoper per 100 kilo en kost nu 282 euro. Mager poeder voor veevoederdoeleinden daalde 7 euro per 100 kilo in prijs en weipoeder noteerde 8 euro lager (nu: 100 euro). Alleen de boternotering steeg verder, naar 412 euro (plus 6 euro).

Op grond van deze spectaculaire stijging zou euforie kunnen ontstaan in de melkveehouderij. Het gaat dan ook best goed met de export, al sinds vorig jaar. Toen is volgens gegevens van het Productschap Zuivel en berekeningen van agd.media voor bijna €1 miljard aan vollemelk- en mageremelkpoeder, gecondenseerde melk, boter en boterolie uitgevoerd naar bestemmingen buiten de EU. Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn daarvoor goede afzetmarkten. Vooral Azië ontwikkelt zich als een groeimarkt. Dat heeft vooral effect op de prijs van vollemelkpoeder. China en India kunnen onvoldoende zelf voorzien in hun behoefte aan melkpoeder voor met name babyvoeding. Dat is ook een belangrijke verklaring voor de hoge prijzen die het afgelopen halfjaar zijn gehaald op de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra. Deze geven een wat actueler beeld van de markt dan de altijd na-ijlende Nederlandse zuivelnoteringen. Dinsdag piekte de prijs voor vollemelkpoeder naar gemiddeld 3178 euro per ton. Het gewogen gemiddelde prijsniveau voor alle contracten vollemelkpoeder steeg met 9,6 procent ten opzichte van de vorige veiling op 15 februari.
De komende maanden lijkt de vaart er wat uit te raken, afgaande op de minder hoge noteringen voor leveringen later in het jaar. Ook uit de verminderde belangstelling voor de jongste verkoop van EU-interventiepoeder blijkt dat de handel wat voorzichtiger wordt. In de EU speelt voorts behoorlijk mee dat de euro sinds begin januari flink aan waarde gewonnen heeft ten opzichte van de dollar. Dat verzwakt de concurrentiepositie van de EU op de wereldmarkt.

Prognose: Stabilisering

Of registreer je om te kunnen reageren.